Gál Sándor-díj az Alcsíkért tevékenykedő személyiségeknek

2011.12.18. | Csík terület
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Gál Sándor-díjjal jutalmazott az Alcsíki Kistérségi Társulás három olyan személyiséget, aki jelentős mértékben hozzájárult a térség fejlesztéséhez, szellemi és gazdasági felemelkedéséhez.

A térség polgármestereinek javaslatára a díjat Tamás József püspök, Gyerkó László szenátor és Korodi Attila képviselő kapta. Az elismerést péntek délben Csíkkozmáson adták át az alcsíki polgármesterek, valamint Hargita Megye Tanácsának elnöke, a megye prefektusa, a csíkszeredai magyar főkonzul, illetve más közéleti személyiségek jelenlétében.

A vendégeket Bodó Dávid, a vendéglátó község polgármestere köszöntötte, majd a kistérségi társulás elnöke, Gergely András csíkszentmártoni polgármester méltatta a díjazottakat. Elöljáróban elmesélte egy magas papi méltóságot viselő egyházfi esetét, aki, midőn magas elismerést kapott, gyanakvóvá vált, gondolván, hogy ezzel eddigi munkáját elismerve, félreállítják hivatalából. Mint mondta, a díjazottak esetében gyanakvásra nincs ok, ugyanis a díj csupán köszönet kíván lenni az eddigi tevékenységért és bátorítás a folytatásra.

Tamás József püspök hangsúlyozta, hogy a díjazottak valamennyien önként vállalt szolgálatot végeznek népük, közösségük érdekében. Mint mondta, nem a díjakért dolgoznak, de – mint megjegyezte – ők is csak emberek, akiknek jól esik az elismerés, főként, ha az a saját közösségüktől jön.

Gyerkó László szenátor megköszönte a díjat, megjegyezve, hogy ez az első elismerés, amelyet közéleti pályája során kapott, általa pedig igazolni látja eddigi politikusi munkásságát. Hangsúlyozta, hogy a politikát nem lehet megtanulni, de közösen eredményesen lehet gyakorolni. E díj pedig ezt a közös munkát jutalmazza.

Korodi Attila a kistérségi társulás által elért eredményeket méltatta, kiemelve, hogy a térség – amely ugyanakkor választókerülete is – elöljárói, közéletének alakítói politikai pályafutása kezdetén felkarolták, kölcsönösen segítették egymást.

A megye egyik legeredményesebben tevékenykedő térségének nevezte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Alcsíkot, megjegyezve, hogy a helyi önkormányzatok, polgármesterek együttműködése példaértékű mindenki számára, a közösen elért eredmények önmagukért beszélnek.