Gyergyószentmiklósnak felelős városvezetésre van szüksége!

2012.05.31. | Hargita , Önkormányzati választások , Gyergyó terület
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Gyergyószentmiklósnak felelős városvezetésre van szüksége!

A Gyergyó településeinek RMDSZ-vezetőivel, 12 polgármesterjelöltjével és tanácsosjelöltjeivel május 30-án folytatott munkamegbeszélése után sajtótájékoztatót tartott Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke Lázár Zoltánnal, az RMDSZ gyergyószentmiklósi polgármesterjelöltjével, Bende Sándor Gyergyó területi elnökkel, valamint Borboly Csabával, az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsának (HET) soros elnökével együtt.

Bende Sándor Gyergyó területi RMDSZ elnök felvezetőjében kiemelte: – Gyergyószentmiklós nem valós központja a régiónak, mert az RMDSZ ellenes politikai szervezetek a vádaskodók pozíciójából inkább nem engedik fejlődni az általuk vezetett településeket, mintsem hogy együttműködjenek az RMDSZ-szel.

- Gyergyószentmiklós jelenlegi vezetőségének minden eszköz a rendelkezésére állt a város fejlesztéséhez, mégsem történt látványos fejlődés – jelentette ki Borbély László a  sajtótájékoztatón. Az alelnök hozzátette: – Bár Gyergyószentmiklós önkormányzatának vezetősége nem RMDSZ-es politikusokból áll, a Szövetség mégis minden lehetőséget megadott ahhoz, hogy a város fejlődjön. Én személyesen, mint fejlesztési, majd mint környezetvédelmi miniszter is támogattam a városfejlesztő terveket, a városvezetés mégis sok lehetőséget kihagyott. 2008-ban például aláírtuk a víz- és csatornahálózat fejlesztésére vonatkozó tervet, amelynek kivitelezési munkálatait csak most, majdnem négy évvel később, kampányban kezdték el, és a támogatás elvesztését kockáztatják a határidők be nem tartása miatt! 2009-ben elkészült a sípálya terve, amelyet nem adtak le az illetékes hatóságoknak, pedig milyen jó lenne, ha Gyergyószentmiklósnak korszerű sípályája lenne! – emelte ki Borbély László.

Borboly Csaba, az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsának (HET) soros elnöke elmondta, hogy a megyei tanácsnál évente több mint 150 közbeszerzést bonyolítanak le, és segítséget ajánlottak ezen a téren Gyergyószentmiklós vezetésének, ám az nem fogadta el, így az uniós pénzek „elkerülték” a várost. Ez nagy kár, főleg a víz- és csatornahálózat felújítása szempontjából, amelyből az egész Gyergyói-medence kimaradt, mivel, a kiírás szerint, a város nélkül nem lehetett megvalósítani – jelentette ki a Hargita megyei tanácselnökjelölt.

Borboly Csaba bízik Lázár Zoltán polgármesterjelölt sikerében, „mert nyugalomra van szüksége a városnak, alázatra, szerénységre és sikerre”. „Bízom benne, hogy június 10-e után be lehet fejezni azokat a beruházásokat, amelyeket az RMDSZ Gyergyóban megalapozott” – mondta.

Lázár Zoltán, az RMDSZ gyergyószentmiklósi polgármesterjelöltje néhány olyan problémára hívta fel a sajtó figyelmét, amelyet sürgősen, még idén kezelni szeretne megválasztása esetén. Gyergyószentmiklóson lezáratlan a távfűtés ügye: a fogyasztók 30 százaléka nem tudja kifizetni a számlákat, és a külföldi kézben lévő üzemeltetés hiányt termel a városnak, évente 45-46 milliárdos hiányt. Mint mondta, ezt jelezte az MPP-nek is: „Ki és milyen alapból fogja finanszírozni ezt a hiányt, amely a helyi költségvetés 1/3-a? Ha ezt a város ki kell hogy fizesse a termelőnek, akkor csődbe megy.” Lázár kijelentette: ha őt bízzák meg a városvezetéssel, újratárgyalja ezt a szerződést a gyergyószentmiklósiak érdekében, hiszen feltételezi, hogy a külföldi beruházót nem tájékoztatták megfelelően, és ezért alakulhatott ki ez a helyzet.

Lázár Zoltán az utcák rendbetételét nevezte meg második legsürgősebb teendőként, ugyanis, mint mondta, e tekintetben a város 30 százaléka 100 évvel le van maradva a jelenhez képest. Folytatják a tömbházszigetelések tervezését és a lakótulajdonosi szövetségek bejegyeztetését is, ugyanis jelenleg mindössze három bejegyzett szövetség létezik Gyergyószentmiklóson. Emellett Lázár Zoltán azon lesz, hogy a város minél több pénzt tudjon lehívni a 2014-től kezdődő újabb pályázati időszakra.


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.