Győzzön a magyarság a vasárnapi választásokon! – Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt és Antal Árpád polgármester sajtótájékoztatója Sepsiszentgyörgyön

2014.05.22. | Kovászna , RMDSZ , RMDSZ Nőszervezet , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Győzzön a magyarság a vasárnapi választásokon! – Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt és Antal Árpád polgármester sajtótájékoztatója Sepsiszentgyörgyön

Fotó: Kocsis-B. János

Háromszéken összegezte az európai parlamenti választási kampánytapasztalatait Hegedüs Csilla örökségvédelmi államtitkár, az RMDSZ Nőszervezetének jelöltje, akit sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester köszöntött. A városvezető hangsúlyozta az államtitkárnak az épített örökség védelmében, felújításában nyújtott segítségét, és elmondta, az önkormányzatnak célja, hogy minél több műemléképületet megvásároljon és felújítson Sepsiszentgyörgyön.

„Az RMDSZ életében először volt nőszervezeti kampány és először van a nők jelöltje ennyire előkelő helyen az európai parlamenti listán. Mi már január közepén elkezdtük a kampányt, amikor egy országos párbeszédsorozat alkalmával 22 megyei és területi szervezetet látogattunk meg. Akkor arra kértük a hölgyeket, hogy – a demokrácia nevében – járuljanak hozzá a választási program összeállításához, hogy a benne szereplő prioritások kifejezetten az erdélyi magyar nők prioritásai legyenek. Így lett ennek a dokumentumnak fő célkitűzése a családtervezés bátorítása, a nők és férfiak egyenlő bérezése, illetve a vállalkozni vágyó nők támogatása. Ezúton szeretném megköszönni a hölgyeknek a kampányban kifejtett munkájukat, és azt a tevékenységüket is, amelyet közösségük mozgósításáért végeznek” – fogalmazott Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt a sajtótájékoztatón, amelyen azt is elmondta, Erdély szinte minden szegletében járt, száznál több településen fordult meg a kampány kezdete óta. Több helyen is találkozott a nőszervezet tagjaival, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Szatmárnémetiben és Nagyváradon pedig részt vett a Sikeres nők iskolája című rendezvényen, amelyen olyan hölgyek mutatkoztak be, akik sokat tettek közösségükért, munkájukat értékeli környezetük. „Vannak eredményes polgármestereink, Bukarestben is helytállunk a törvény- és döntéshozó intézményekben, de továbbra is ott kell lennünk Brüsszelben, ahol nemcsak Európa, hanem a mi közösségünk jövőjéről is döntenek” – tette hozzá a Szövetség jelöltje, aki azt is hangsúlyozta: ott, ahonnan hiányoznak a magyar emberek, megtörténik az is, hogy a magyar műemlékek 90 százalékát kiseprik a helyreállítási listáról, ami pedig véletlenszerűen listán marad – akár a Bod Péter Megyei Könyvtár –, arra olyan nevetséges összeget utal ki a tárca, hogy felújítása akár hetven évig is eltarthat.

 

„Végigjártunk több, a Kelemen Hunor előző minisztersége idején támogatott műemléket és olyanokat is megtekintettünk, amelyeknek mielőbbi helyreállítása a helyi közösség szívügye. Több ízben tapasztaltuk azt, hogy konkrét tervek is vannak az épületek felújítását követő közösségi hasznosításukra. Itt említeném a székelyudvarhelyi Székelytámadt várhoz kapcsolódó szakszerű elképzeléseket, az erdőszentgyörgyi polgármesternek a Rhédey-kastély hasznosítását érintő terveit, illetve azt is, hogy itt, Sepsiszentgyörgyön rövidesen befejeződik a Bazár épületének felújítása, ahol képtár létesül. Mindezt azért tervezhetjük közösen, mert vannak sikeres polgármestereink, akik dönthetnek a közösség jövőjéről” – összegezte Hegedüs Csilla, és arra is emlékeztetett, hogy Romániának mindenképp 32 képviselője lesz Brüsszelben, de az már a magyarságon múlik, hogy hányan képviselik az érdekeit Európában.

 

Sepsiszentgyörgyön, a kampány idején igyekeztek minél több családot személyesen megkeresni, ez idáig 7541 családnál jártak az RMDSZ önkéntesei, péntek estig pedig szeretnének a tízezredik sepsiszentgyörgyi családhoz is eljutni – mondta a város polgármestere. „Azt tapasztaltuk, hogy az embereket érdekli az, ami Brüsszelben történik, és igaz az, amit a közvélemény kutatások állítanak: a mi közösségünknek sokkal nagyobb a bizalma az európai intézményekben. Ez be is bizonyosodik majd május 25-én, hiszen a magyarság körében sokkal nagyobb lesz az európai parlamenti választásokon való részvétel. Helyi célkitűzésünk az, hogy Erdélyben nálunk, Háromszéken legyen a legmagasabb a választói részvétel” – jelentette ki Antal Árpád, és hozzátette: ha vasárnap minden második magyar ember elmegy szavazni, az RMDSZ-nek négy képviselője is lesz az Európai Parlamentben. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.