Hagyományteremtő Hunyad Megyei Magyar Napok

2012.05.06. | Hunyad

A harmadik alkalommal megszervezett Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata új hagyományt teremtett – vélte Winkler Gyula, EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke. A nagy sikerű rendezvénysorozat május 6-án, vasárnap ér véget.

„Idén a család volt a Hunyad Megyei Magyar Napok központi eleme. Ma épp az Anyák Napján ér véget a rendezvénysorozat, amikor az édesanyákat köszöntjük. A Hunyad Megyei Magyar Napok ugyanakkor idén is az itt élő nemzetiségek egymás iránti tiszteletének jegyében zajlott. Úgy vélem, a harmadszor megszervezett rendezvénysorozat sikernek könyvelhető el és ez alkalommal is hozzájárultunk a Hunyad megyében élő nemzeti közösségek harmonikus együttéléséhez” – mondta el Winkler Gyula, aki vasárnap részt vett a Déva vára alatti téren megszervezett gulyásfőző versenyen. „Egész héten a családot ünnepeltük, ma a rendezvényzáró napon az édesanyákat köszöntjük. Az Anyák Napja az egyik legfontosabb tavaszi ünnep az erdélyi magyar családokban, így megragadom az alkalmat, hogy minden  Hunyad megyei és erdélyi édesanyát köszöntsek, egészséget, boldogságot kívánva nekik” – fogalmazott Winkler Gyula.

Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke kiemelte, a hét során a magyar közösség nemcsak a Hunyad megyeiekkel, de a magyarországi vendégekkel is megismertette szokásait, hagyományait. „Bemutattuk hagyományainkat, szokásainkat, népdalok, néptáncok, népviselet révén, tanügyi, kulturális és egyházi intézményeink nyitott kapukkal várták a vendégeket. Bátran elmondhatjuk, a harmadik alkalommal megszervezett Hunyad Megyei Magyar Napok  rendezvénysorozata új hagyományt teremtett” – jelentette ki Winkler Gyula.

Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke szombaton Lupényben vett részt a rendezvényeken, ahol a zsil-völgyi és a megye többi részén élő magyarok jó kapcsolatáról beszélt, de kiemelte az évszázadok óta ott lakó magyarok és a második, harmadik generációs zsil-völgyi székelyek és szilágyságiak közötti harmonikus együttélést is. „Mi magyarok ugyanakkor azt is bebizonyítottuk, hogy ragaszkodunk györekereinkhez és ragaszkodunk ahhoz is, hogy átadjuk nemzeti örökségünket a következő generációnak” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

A harmadik alkalommal megszervezett Hunyad Megyei Magyar Napok május 6-án, vasárnap este Zanzibár koncerttel ér véget.