Határozatot fogadott el az SZKT a 2016-os parlamenti választások előkészítéséről és a jelöltállítás lebonyolításáról

2016.07.16. | SZKT , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Határozatot fogadott el az SZKT a 2016-os parlamenti választások előkészítéséről és a jelöltállítás lebonyolításáról

Július 16-án, szombaton az SZKT elfogadta a Szövetség 2016-os parlamenti választásokra vonatkozó jelölési szabályzatát, amely tartalmazza a jelöltállítás módozatait, eljárási rendjét és ütemtervét, illetve rögzíti a jelölési feltételeket. Az RMDSZ a parlamenti választások alkalmával kiemelten támogatja a 35 évnél fiatalabb jelöltek és nők részvételét a jelöltlistákon, a választások előkészítését, a jelöltállítás lebonyolítását pedig a nyitottság, esélyegyenlőség, felkészültség és átláthatóság alapelvek szerint szervezi meg.

Képviselő- vagy szenátorjelölt lehet az a személy, aki tagja a Szövetségnek, a tisztségre pedig az illető megye területén működő valamely helyi szervezet, a Magyar Ifjúsági Értekezlet megyei szervezete, az RMDSZ Nőszervezetének megyei testülete, vagy valamely platform, társult szervezet jelöli. Nem lehet jelölt, aki a 2016-os helyhatósági választások eredményeként polgármesteri, alpolgármesteri, megyei tanácselnöki vagy alelnöki mandátumot szerzett, akinek a hírszerző szolgálatokkal kapcsolatosan nincs feddhetetlen múltja, továbbá a parlamenti, európai parlamenti, illetve a helyhatósági választásokon más párt, szervezet színeiben indult.

A parlamenti képviselő- és szenátorjelöltek kiválasztása az erre a célra összehívott megyei jelölő gyűlések vagy előválasztások – legyen az közvetlen, tikos vagy állóurnás – feladata.

A határozat kimondja azt is, hogy az RMDSZ a 2016-os parlamenti választásokon az ország minden megyéjében, Bukarestben, illetve a határon túl is indít képviselő- és szenátorjelölteket.

A parlamenti jelöltlisták véglegesítésének határideje szeptember 25.

A dokumentum ITT olvasható. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.