Hegedüs Csilla: a magyar költészet napján azt kérjük, használhassuk szabadon anyanyelvünket!

2019.04.11. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hegedüs Csilla: a magyar költészet napján azt kérjük, használhassuk szabadon anyanyelvünket!

Anyanyelvünk szabad használata veszélyben van! – erre hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla Nagygalambfalván, Kányádi Sándor sírjánál, ahol a magyar költészet napja alkalmából szerveztek megemlékezést. Az EP-képviselőjelölt olyan jogtiprásokról beszélt, amelyek esetében a közösségi vezetőink „rendreutasítása” volt a cél, amiért merészelték használni szimbólumainkat, anyanyelvünket. Rámutatott: az európai parlamenti választás pontosan ezért fontosabb most, mint valaha, hogy létezzen egy olyan európai kerettörvény, amely védi az őshonos nemzeti kisebbségeket.

Kányádi Sándortól nagyon sokat tanultam: tisztességet, konokságot, kitartást. Sajnos, ma már csak sírjánál emlékezhetünk mindarra, ami a miénk: az anyanyelv szépségére, szülőföldünk szeretetére, értékeinkre, örökségünkre. Mi, erdélyi magyarok ezer éve gazdagítjuk Európát, éppen ezért most azt kérjük Európától, hogy ismerje el kultúránkat, hagyományainkat, biztosítsa szabad anyanyelv- és szimbólumhasználatunkat” – mondta Hegedüs Csilla, hozzátéve: május 26-án arról döntünk, hogy lesz-e erős, Kárpát-medencei magyar képviseletünk az Európai Parlamentben, hogy képesek leszünk-e kiharcolni azt az európai kerettörvényt, amely védi és támogatja az őshonos nemzeti kisebbségeket.

A megemlékezést megelőzően az EP-képviselőjelölt Udvarhelyszék több településén járt, ahol Antal Lóránt szenátorral és Biró Barna Botonddal, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnökével együtt mezőgazdasági szakemberekkel, gazdákkal találkozott. A siménfalvi agrárfórumon kiderült: a Hargita megyei, udvarhelyszéki gazdák számára is rendkívül fontosak az EU-tól kapott közvetlen kifizetések, ezek megőrzése és növelése. „12 év alatt több mint 1,5 milliárd euró területalapú támogatást kaptak az erdélyi magyar gazdák, ami nagyban hozzájárult a megélhetésükhöz. Éppen ezért, mert ezek az összegek sok gazda és családja számára létkérdés, nekünk azért kell dolgoznunk, hogy a támogatások megmaradjanak, növekedjenek, csökkenjen a bürokrácia, könnyebb legyen pályázni, hogy a fiatal gazdák új technológiákat honosíthassanak meg, hogy növekedjen a versenyképesség. Azt szeretnénk, hogy az Unió a helyi szempontokat vegye figyelembe a támogatási rendszer kialakításakor, ne a brüsszeli érdekeket.

 

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.