Hegedüs Csilla: a mi feladatunk szimbólumaink és értékeink védelme!

2019.04.09. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!

Hegedüs Csilla: a mi feladatunk szimbólumaink és értékeink védelme!

„Kulturális örökségünk megismerése, feltérképezése nemzeti identitásunk megmaradásának záloga. Feladatunknak tekintjük mindazon értékek beazonosítását, amelyek egyedivé teszik közösségünket, emellett pedig olyan rendszert kell kialakítanunk, amelyben ezen értékek védve vannak, szabadon használhatóak. Ehhez azonban ki kell harcolnunk egy európai kisebbségvédelmi törvényt. Ez csak akkor lehetséges, ha erős magyar képviselettel rendelkezünk az Európai Parlamentben. Ez a május 26-i választás tétje!” – mondta el Hegedüs Csilla képviselőjelölt, aki Balla Ferenccel, a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány igazgatójával és Antal Géza, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnökével a Kolozs megyei Értéktár létrehozásáról tanácskoztak Válaszúton.

Hozzátette, hogy azért kell dolgozni, hogy olyan életkörülményeket teremtsünk, ahol közösségként megmutatkozhatunk, ahol teljesen természetes nemzeti szimbólumaink használata, ahol szabadon lenghetnek zászlóink.

Hegedüs Csilla a válaszúti Bánffy kastélyt is meglátogatta, ahol Vákár Istvánnal, a Kolozs Megyei Tanács alelnökével a kastély restaurációs terveiről egyeztettek.  Az Unió eddig 168 millió euróval támogatta az erdélyi történeti épületek felújítását, köztük a válaszúti kastély rehabilitációját is, azonban a munkálatok kivitelezésére még nem került szakember. „Hatalmas öröm, hogy ez a gyönyörű kastély visszanyerheti eredeti pompáját és kulturális központtá ismét közösségünk fontos színterévé válhat. Arra bátorítom szakembereinket, pályázzanak a felújítások kivitelezésére, ne hagyjuk kárba vészni épített örökségünket” – hangsúlyozta a képviselőjelölt.

Kolozs megye EU-s alapokból felújítandó műemlékei közé tartozik ugyancsak a kolozsvári evangélikus-lutheránus templom is. Ennek apropóján Fehér Attila lelkész-főtanácsossal való találkozáskor a politikus elmondta: „Tisztában vagyok azzal, hogy az egyházak munkáját megnehezíti a mostani bonyolult bürokratikus rendszer. Tudom, hogy az elmúlt időszakban az EU-s támogatásoknak köszönhetően olyan fejlesztések kezdődtek el és valósultak meg, amelyek a román államtól kapott pénzből száz év alatt sem történhettek volna meg.” Hozzátette ugyanakkor, hogy azért fognak dolgozni, hogy ezek a szabályok egyszerűsödjenek, csökkenjen a bürokrácia, hogy az EU-s pályázatok adta lehetőségeket minél egyszerűbben igénybe lehessen venni, hiszen még rengeteg feladat van hátra.