Hegedüs Csilla: az EP-választások tétje az erdélyi magyar közösség fejlődése

2019.04.03. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hegedüs Csilla: az EP-választások tétje az erdélyi magyar közösség fejlődése

Az erdélyi magyarság érdeke, hogy egy olyan Európai Unióban éljen, amely biztosítani tudja számára a fejlődést, a globális versenyképességet. A május 26-i európai parlamenti választáson dől el, hogy tudunk-e jobb életkörülményeket teremteni itthon, a szülőföldünkön, megmaradnak-e és növekednek-e az EU-s támogatások, megszületik-e az őshonos kisebbségeket védő törvény” – mutatott rá a május 26-ai, európai parlamenti választás tétjére Hegedüs Csilla a helyi tanácsosokkal szervezett találkozókon Vámosgálfalván, illetve Búzásbesenyőben.

Az erdélyi magyar emberek érdekeinek képviseletében fontos szerepet játszik az önkormányzatok munkájának segítése. Önkormányzatainknak, egyházainknak az elmúlt években 168 millió euróra sikerült pályázniuk, amiből utakat, iskolákat, templomokat, kastélyokat újítottak fel. Az EP-képviselőjelölt rámutatott: az EU-s támogatásoknak köszönhetően olyan fejlesztések, beruházások valósultak meg, amelyek a román államtól kapott pénzből száz év alatt sem történhettek volna meg. Kiemelte, habár a támogatások elengedhetetlenek, a bürokráciának csökkennie kell. „Tudatában vagyunk annak, hogy az önkormányzatok munkáját megnehezíti a bürokrácia, ezért azon dolgozunk, hogy egyszerűsítsék és egyértelműsítsék a szabályokat, hogy minél többen pályázhassanak”.

Vámosgálfalván Hegedüs Csilla Balog Elemér polgármesterrel, a helyi RMDSZ-es tanácsosokkal és a helyi lelkésszel találkozott, akikkel a közösség problémáiról, fontos feladatairól és jövőbeli terveiről egyeztetett, többek között a Rhédey-kastély megvásárlásáról és hasznosítási lehetőségeiről. „Ma megnéztük a szőkefalvi Rhédey-kastélyt, amelyet a közeljövőben az önkormányzat meg fog vásárolni. Remélem hamarosan elmondhatjuk, hogy uniós forrásokból a Rhédey-kastélyt is sikerül olyan kulturális és egészségügyi központtá  alakítani, amilyennek ezt elképzelték” – fogalmazott az EP-képviselőjelölt. Úgy vélte, azért is kiemelten fontosak az uniós források, mert Románia nem támogatja megfelelően a magyar közösség kulturális örökségének megőrzését és felújítását.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.