Hegedüs Csilla: Nekünk a magyar ügyért és a magyarellenesség ellen kell harcolnunk. Ez a dolgunk itthon és Európában is

2019.04.07. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hegedüs Csilla: Nekünk a magyar ügyért és a magyarellenesség ellen kell harcolnunk. Ez a dolgunk itthon és Európában is

Sárközújalkon Hegedüs Csilla Turos Lóránd szenátor és Erdei D. István parlamenti képviselő kíséretében Piricsi Arthur polgármesterrel illetve a helyi RMDSZ vezetőséggel és a helyi református lelkésszel találkozott, akikkel a közösség fontos feladatairól és jövőbeli terveiről egyeztetett.

Elsőként a kései gótikus stílusú református templomot látogatták meg, amely 2011 és 2014 között teljes körű felújításon esett át, a Kelemen Hunor által vezetett Kulturális és Örökségvédelmi minisztérium támogatásának köszönhetően. Ezt követően a lepusztult állapotban levő Vécsey-kastélyhoz mentek, ahol a műemlék épület felújításáról és hasznosítási lehetőségeiről egyeztettek. Piricsi Arthur polgármester vázolta a kastély jogviszonyát illetve elmondta, hogy többszöri próbálkozásuk ellenére sem sikerült megszerezniük azt az Ifjúsági- és Sportminisztériumtól. „Számos elképzelésünk lenne, amennyiben az önkormányzat tulajdonába kerülne a kastély. Egy multifunkcionális kulturális központot szeretnénk kialakítani, amennyiben sikerülne elérni, hogy mi rendelkezzünk felette. Ehhez Uniós forrásokat szeretnénk megpályázni, és nagyon köszönöm Hegedüs Csilla segítségét, hisz elmondta, hogy milyen lépéseket kell megtennünk a tervünk megvalósításához” – ismertette a polgármester.

Turos Lóránd szenátor, a felsőház kulturális bizottságának alelnöke biztosította a helyieket, hogy lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy ismét a közösség birtokába kerülhessen a Vécsey-kastély. „Úgy gondolom, hogy a sárközújlakiak igényük kinyilatkoztatása mellett, megfelelő célokat fogalmaztak meg. Annak érdekében pedig, hogy ez műemlék ismét a helyi közösség érdekeit szolgálja, minden lehetséges eszközt be fogok vetni.”

Hegedüs Csilla szerint azért is kiemelten fontosak az uniós források, mert Románia nem támogatja megfelelően a magyar közösség épített örökségének megőrzését és felújítását. „Remélem, hogy a Vécsey-kastély esetében is egy sikertörténetet könyvelhetünk el, akárcsak a nagykárolyi kastély és az erdődi vár esetében. Biztosítom a helyieket, hogy ebben a munkában számíthatnak a segítségemre. Az az európai képviseletünk feladata, hogy megkeresse a megfelelő forrásokat, hogy a kastély olyan közösségi szintérré alakuljon, amilyennek a helyiek elképzelték. Az Unió eddig 168 millió euróval támogatta a magyar épített örökség megújulását, a román állam 100 év alatt nem költött ennyi pénzt értékeinkre. Számunkra az Uniónak nincs alternatívája. Éppen ezért nagyon fontos az, hogy erős erdélyi, erős Kárpát medencei magyar képviseletünk legyen, aki kiáll az erdélyi magyar közösség értékeiért és érdekeiért. Ne bízzuk Rares Bogdanra, Traian Basescura vagy a csíksomlyói búcsú világörökséggé nyilvánítását megakadályozó Dacian Ciolosra az erdélyi magyar közösség jövőjét! ”

A sárközújlaki látogatás utolsó mozzanatként lakossági fórumra került sor, ahol a május 26-i választások tétjéről tájékoztatták a résztvevőket, közöttük számos olyan gazdát, aki uniós támogatásból fejlesztette gazdaságát. Ők elmondták, hogy számukra ezek az EU által nyújtott támogatások nagyon fontosak, hisz 100 év alatt inkább elvettek tőlük: földet, erdőt, termékeket, most végre látják, hogy van értelme a munkájuknak. Hegedüs Csilla elmondta, hogy két nagyon fontos célunk van: a támogatások megőrzése, hogy Erdély fejlődjön, és jobban éljünk a szülőföldünkön, és az európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolása, hogy méltó életet élhessünk itthon. Május 26-án eldől, hogy erős magyar képviselet fog dolgozni értünk Európában, vagy csak a magyarellenes román politikusoktól lesz hangos Brüsszel. Nekünk a magyar ügyért és a magyarellenesség ellen kell harcolnunk. Ez a dolgunk itthon és Európában is.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.