Hegedüs Csilla: az Örökségünk Őrei európai sikertörténet! – Október 15-ig jelentkezhetnek a középiskolások (AUDIO)

2018.10.04. | Communitas
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hegedüs Csilla: az Örökségünk Őrei európai sikertörténet! – Október 15-ig jelentkezhetnek a középiskolások (AUDIO)

Az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének kulturális főosztálya közzétette az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket! –elnevezésű vetélkedő idei kiírását. A vetélkedőbe újabb megyét vontak be és felterjesztették a tanügyminisztérium versenynaptárjába is, így reményeik szerint országossá növi ki magát a mozgalom. Október 15-ig várják a jelentkezőket.

Akkor van jövőnk Erdélyben, ha a fiatalok hisznek abban, hogy az övék itt a tér. Bíznunk kell bennük, segítenünk kell nekik, hogy megmutathassák: ismerik értékeinket és felelősséget vállalnak értük. A 2012-ben útnak indított örökségvédelmi programunknak az a különlegessége, hogy maguk, a fiatalok alakítják saját ötleteik alapján. Öt év alatt olyan mozgalommá tették az Örökségünk Őreit, amelyet ma már európai sikertörténetként emlegetnek” – mondta Hegedüs Csilla, kultúráért felelős ügyvezető alelnök.

A program keretében a diákoknak ki kell választaniuk egy-egy műemléket, és fel kell fedezniük, illetve másoknak is meg kell mutatniuk azokat az értékeket, történeteket, különleges eseményeket, amelyek egyedivé teszik azt. Az idei évad újdonságai közé tartozik, hogy a kulturális főosztály felterjesztette a vetélkedőt a tanügyminisztérium országos versenynaptárába, így az Örökségünk Őrei országos vetélkedővé válhat. Emellett, idén Szatmár megye is benevez a versenybe, így immár 10 megyére terjed ki az Örökségünk Őrei erdélyi hálózata. Az idei évad végén, az iskolai, városi, megyei és regionális megmérettetések után, országos döntőt is szerveznek a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiummal 2019 áprilisában, Kolozsváron.

Az új kiírás három nyertes csapata – eddigi évekhez hasonlóan - Winkler Gyula EP-képviselő meghívására 2019. április 8-10. között Brüsszeli tanulmányútra mehet. A versenyben nemcsak a diákok vehetnek részt, hanem bevonnak szakembereket, diáktársakat, szülőket, barátokat egyaránt.  „Az Örökségünk Őrei mozgalom egy olyan generációt nevel, amelynek igénye a magyar épített örökség megbecsülése, amely nemcsak nyilatkozatokban, hanem tettekkel is hozzájárul ahhoz, hogy jövőnk legyen itthon, Erdélyben” – szögezte le Hegedüs Csilla.

Az érdeklődők további információkat ITT találnak, valamint a verseny szabályzata elérhető ITT.

 

 

 

Hanganyag:
Hegedüs Csilla nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.