Hegedüs Csilla: május 26-án el kell mennünk szavazni, hogy megvédhessük magunkat, érdekeinket és értékeinket!

2019.05.17. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!

Kulturális központot létesítenének a Madéfalvi emlékmű köré, amely különféle szabadidős tevékenységekkel, de a székelyek kálváriáját bemutató tanösvény kiindulópontjaként is szolgálna. Az unió adta lehetőségekről és a megvalósítási tervről Hegedüs Csilla egyeztetett Korodi Attila képviselővel, Becze István, a Hargita megyei RMDSZ ügyvezető elnökével, Csibi József polgármesterrel, Szőcs László alpolgármesterrel és Szentes Antal tanácsossal.

„Az uniós támogatások révén jelentős összegeket lehet fordítani műemlékeink védelmére. Látjuk azt, hogy ez Erdélyt gazdagítja, a vidék versenyképességét és az emberek jólétét növeli. Európai uniós pénzre van szükség ahhoz, hogy a Madéfalvi veszedelmet elismertté tegyük.  De ahhoz, hogy a támogatások megmaradjanak, amelyekből magyar örökségünket ápolni tudjuk, ahhoz el kell mennünk szavazni május 26-án. Vasárnap erőt és egységet kell felmutatnunk – nem gyengeséget és széthúzást. Meg kell mutatnunk közösségünk erejét, hogy létrejöhessen az erős magyar képviselet Európában, amely kiharcolja a támogatásokat, amely szembe tud szállni a román nacionalizmussal!” – mondta el Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt, aki arról biztosította a helyi döntéshozókat, hogy minden lehetőséget megragadnak ahhoz, hogy műemlékeink védve legyenek és megmaradjanak a felújításukra, fejlesztésükre szánt összegek.

„Célunk, hogy egy olyan történelmi kulturális központot hozzunk létre, amely lehetőséget kínál múltunk megismerésére, az idelátogatóknak alkalmuk legyen megszállni, étkezni, szabadidős tevékenységekben részt venni. Szeretnénk az emlékmű közelébe egy székely portát építeni, ami turisztikai információs irodaként működhet majd és helyet ad a helyi termékek kiállítására és forgalmazásának is. Az emlékmű közelében a turistákat már egy új kápolna is várja, és innen indul a 14 pontból álló Siculicidium tanösvény is, amely a székelyek kálváriáját járja végig” – részletezték az elöljárók. Ugyanakkor azt kérték Hegedüs Csillától tájékoztassa a 2018-ban megalapított Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulást a direkt brüsszeli támogatásokról, hogy vidékfejlesztési, kulturális pályázatokban partnerekre találjanak és tovább gazdagítsák a térséget.

„A székely közösség megtartó ereje a kulturális öröksége, de látjuk azt, hogy értékeinkre törnek és a román államnak nem érdeke műemlékeink felújítása, sőt ahol lehet, keresztbetesznek. Ezért rendkívül fontos az erős magyar képviselet, hiszen a román pártok nem fognak minket képviselni, hiszen nézzük csak meg kik vezetik listáikat: Cioloș, aki megakadályozta a csíksomlyói búcsú UNESCO listára kerülését, Rareș Bogdan, aki divatba hozta a magyarellenes megnyilvánulásokat a médiában, vagy Basescu, aki miatt nem lett hivatalos ünnep a március 15. Ők sosem fogják a mi érdekeinket számításba venni!” – hívta fel a figyelmet az EP-képviselőjelölt a Csíkszentsimoni Római Katolikus Plébánia látogatásán, ahol Varga János plébánossal a közelgő választásra való mozgósításról egyeztettek.

Hegedüs Csilla Csíkszentsimonban és Csíkszentmihályon is találkozott a választókkal, Becze István ügyvezető elnök és Horváth Anna RMDSZ-alelnök kíséretében, majd a nemrég felújított könyvtárat is meglátogatta, ahol elmondta, örül annak, amikor azt látja, épületeink felújítás után ismét megtelnek élettel, a közösségi élet központjává válnak. Hozzátette, hogy ezekért az értékekért, iskoláinkért, szellemi és épített örökségünkért ki kell állnunk itthon, Erdélyben és Európában.