Hegedüs Csilla: senki nem indulhat hátrányból csak azért, mert magyarul tanul

2019.04.12. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hegedüs Csilla: senki nem indulhat hátrányból csak azért, mert magyarul tanul

A szórványban élő diákoknak joga van a minőségi magyar oktatáshoz, hiszen ez a versenyképesség feltétele! Erre hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla Maroshévízen, Hargita megye szórványvidékének egyetlen magyar líceumába tett látogatásán.  Az EP-képviselőjelölt hangsúlyozta, hogy az európai parlamenti választások tétje, hogy létrejöjjön az a kisebbségvédelmi kerettörvény, amely biztosítani tudja szabad anyanyelv- és szimbólumhasználatunkat, így gyerekeinket senki nem diszkriminálhatja azért, mert magyar iskolába járnak, magyarul tanulnak, magyar és székely zászlót tűznek ki iskolájukra. Ez azonban csak erős magyar képviselettel lehetséges, hiszen más ezt nem fogja megtenni helyettünk. 

„Fiataljaink érdekeit soha nem veszíthetjük szem elől. Biztosítanunk kell számukra a versenyképes, korszerű oktatást, úgy a tömbmagyar mint a szórványvidéken is. Senki nem indulhat hátrányból csak azért, mert magyarul tanul. Olyan projekteket kell támogatnunk, amelyek fejlesztik az innovatív és kreatív gondolkodást, és elősegítik a vállalkozói kedvet. Ilyen módon fiataljaink nem vándorolnak el, hanem itthon, Erdélyben maradnak, itt építik fel jövőjüket”- mondta Hegedüs Csilla, hozzátéve: az EU-nak minél több lehetőséget kell biztosítania arra, hogy fiataljaink utazhassanak, más országokban tanulhassanak, a mi feladatunk viszont az, hogy olyan életkörülményeket teremtsünk, ahova jó lesz visszatérni! Május 26-án fiataljaink jövőjéről is döntünk.

Gyergyószéki látogatása során Hegedüs Csilla a Gyergyó Területi RMDSZ elnökével, Barti Tihamérrel felújítás előtt álló gyergyószárhegyi ferences kolostort is meglátogatta. Elmondta, épített örökségünk, templomaink olyan kincsek, amelyek közösségünk lelki, szellemi gyarapodását szolgálják, és amelyek nemzetünk összekötő tényezői. Legkézenfekvőbb jelei annak, hogy mit alkotottunk az elmúlt ezer évben, hogy jogunk van itt lenni. „Az elmúlt 11 évben az uniótól 168 eurót kaptunk magyar műemlékek felújítására, ennyit a román állam 100 év alatt sem költött műemlékvédelemre. Nem engedhetjük azonban, hogy ezek a támogatások csökkenjenek, azt kell kérnünk az Uniótól, továbbra is támogassa műemlékeink védelmét” – tette hozzá.

Gyergyószentmiklóson az EP-képviselőjelölt a Figura Stúdió Színház igazgatójával, Albu Istvánnal a színjátszás jelenlegi helyzetéről és támogatási lehetőségeiről tanácskozott. Ezt követően a kreatív tevékenységeket befogadó Alkotóházban Kisné Portik Irén néprajzkutatóval értékeink átörökítéséről, megőrzésének módjáról beszélgettek, hangsúlyozva mennyire fontos a kisebbségvédelmi törvény kiharcolása, hogy mindaz, ami a mienk biztonságban lehessen.

„Románia a demográfiai katasztrófa szélén áll, egyre kevesebben vállalnak gyereket és egyre több nőnek választania kell a karrier vagy az anyaság között. Azt szeretnénk, hogy ez ne legyen kérdés! Ezért dolgozunk azon, hogy elfogadják a rugalmas munkaidőt, segítsék a fiatal szülőket” – mondta el Hegedüs Csilla a Gyergyói Édesanyák Egyesületével való találkozón, ahol abban erősítette meg a fiatal anyákat, hogy az RMDSZ Nőszervezete folyamatosan azon dolgozik, hogy könnyebb legyen Romániában a gyerekvállalás és gyereknevelés.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.