Helyet teremteni magunknak a nap alatt

2012.11.10. | Csík terület , Parlamenti választások , Gyergyó terület
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Helyet teremteni magunknak a nap alatt

Gyergyóújfaluban első alkalommal szervezett Őszi Vásárt az Aranyász Egyesület, amely a településen élő, helyi termékek előállításával foglalkozó asszonyokat tömöríti. A szombat délelőtti esemény iránt nagy volt az érdeklődés, a falubeliek többek között lekvárokat, különböző fűszerezésű sajtokat, kenyereket kóstolhattak és vásárolhattak meg, de a kézművesek ékszereit is meg lehetett csodálni.

Elekes Köllő Márta helyi tanácsos megköszönte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatását, Hargita megye Tanácsának bíztatását, amelynek köszönhetően az újfalvi asszonyok egyesületbe tömörülve, nagyobb hatékonysággal állíthatják elő termékeiket.

"A kezdeményezés előtt a településünk vezetősége is fejet hajt, és elmondják, hogy a gyergyóújfalvi asszonyokkal, az Aranyász Egyesület tevékenységével külföldön is büszkélkedhetnek" - számolt be a vásár főszervezője.

Kelemen Hunor szövetségi elnök, parlamenti képviselőjelölt is gratulált az asszonyoknak, akik közösen értek el eredményeket: "mindazok mellett, amiket az elmúlt időszakban véghez vittünk, nagy hangsúlyt kell fektetnünk a termelőkre, a feldolgozókra, a mezőgazdaságból élőkre. Amit Gyergyóújfaluban látunk, az jó példa, az ilyen kezdeményezéseket kell népszerűsítenünk, hiszen nekünk helyet kell teremtenünk magunknak mind a társadalomban, mind a piacon".

A Szövetség elnöke ugyanakkor kihangsúlyozta, amennyiben az RMDSZ-nek erős csapata lesz a parlamentben, a következő négy esztendőben több segítséget tudnak nyújtani a székely gazdáknak. "Nem szabad azt mondanunk, hogy holnaptól minden megváltozik, mert nem igaz. De azt bátran kijelenthetjük, hogy munkával, kitartással, új ötletekkel és összefogással biztos, hogy tudunk helyet teremteni magunknak a nap alatt, és azt, amit megtermelünk, feldolgozunk, el is tudjuk adni" – mondta Kelemen Hunor. A képviselőjelölt biztosította a jelenlévőket arról, hogy továbbra is büszkélkedni fognak a székelyföldi asszonyokkal, akik "csavarként" tartják össze és teszik életképessé a magyar közösségeket.

November 10-én tartották a csíkdánfalvi Kubik Gödörben a Csíki Állatvásárt és Gazdanapot, a Felcsíki Kistérségi Társulás szervezésében. A szép őszi időjárás több környező településről vonzott érdeklődőket a rendezvényre. Kelemen Hunor csíki parlamenti képviselőjelöltet tapssal fogadták a színpadon földijei. "Nem titok, hogy az idei esztendő második választására készülünk. A következő években fog eldőlni az, hogy ez az ország, Székelyföld hogyan tud boldogulni. A magyar nyelv hivatalossá tétele mellett azt szeretnénk, ha többet tudnánk foglalkozni a gazdáinkkal, akik a jelen gazdasági helyzetben is talpon maradtak. A mezőgazdaság, a föld mindig eltartotta ezt a dolgos, szorgalmas, kitartó népet, amely Székelyföldön él. Ahhoz, hogy ne lehessen bennünket, erdélyi magyarokat megkerülni 2013 után, ahhoz, hogy ne döntsenek nélkülünk, arra van szükség, hogy nem egymás ellen, hanem egymásért legyünk ott december 9-én. Minden magyar ember fontos, minden, a Szövetségre leadott szavazatból magyar mandátum lesz. Az elkezdett építkezést, otthonteremtést akarjuk folytatni Székelyföldön és szerte Erdélyben, ahol magyarok emberek élnek" - fogalmazott a szövetségi elnök.

Őszi vásár Gyergyóújfaluban, Csíki gazdafórum és állatvásár Csíkdánfalván Őszi vásár Gyergyóújfaluban, Csíki gazdafórum és állatvásár Csíkdánfalván Őszi vásár Gyergyóújfaluban, Csíki gazdafórum és állatvásár Csíkdánfalván
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.