Horváth Andortól búcsúzik az RMDSZ

2018.04.10. | Részvétnyilvánítás
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Horváth Andortól búcsúzik az RMDSZ

Fotó: Stanik István

Megrendülten fogadtuk a hírt: 2018. április 9-én 74 esztendősen elhunyt Horváth Andor esszéíró, műfordító, szerkesztő, a román művelődési minisztérium volt miniszter-helyettese és államtitkára.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kegyelettel és mély megrendüléssel búcsúzik az erdélyi magyar közösség példamutató személyiségétől. 

Horváth Andor vallotta, az irodalom út és kulcs kultúránkhoz, az irodalom révén valósulhat meg igazán a közösségi lét. Nemcsak hitte, állítását egy egész életművel bizonyította: tanította a múltat, szembesített a jelennel, és mindvégig kérdezett.

Ennél talán csak az lehet fontosabb, hogy megkérdőjelezett társadalmi folyamatokat, alulról és felülről is megvizsgált döntéseket, ha kellett, hát, elölről kezdte mindezt. Ő biztos akart lenni és biztos is volt az elvégzett munkában.      

Nyitottsága megkérdőjelezhetetlen érdeme. Egy asszimilációra törekvő volt kommunista ország értelmiségijeként alkotott és közvetített, a kultúrák közötti átjárhatóságban látott igazi jövőt közösségének.

Igazi transzilván ember, a román-magyar párbeszéd és a kölcsönös tisztelet híve. Szellemi táplálékot biztosított a legsötétebb évtizedekben, kitárta az ablakot kortársai előtt.

Sosem eltávolította, mindig közelítette egymáshoz az összetartozót: a román és a magyar irodalmat, a többségi és kisebbségi kultúrát.

1970 óta A Hét hetilap munkatársa, 1983-ig főszerkesztő-helyettese, 1990-ig a Művelődés szerkesztője. 1990–1992 között a román művelődési minisztérium miniszter-helyettese, majd államtitkára. 1992-től a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Tanszék összehasonlító irodalomtörténet tanára, 1997–2011 között egyetemi docens.

1995–1999 között a Bolyai Társaság elnöke. 1996-tól a Korunk főszerkesztő-helyettese. 1999–2004 között a Babeș–Bolyai Tudományegyetem szenátusának tagja.

Számos kötet szerkesztésében, válogatásában játszik kiemelt szerepet. 2000-ben Kántor Lajossal közösen kiadják a Határjegyeket, Andrei Pleşu több művét is lefordítja.

Egy közösség diktatúra utáni ébredésekor kiemelt azoknak a személyeknek a léte, akik a demokratikus értékek mellett kiállnak, és a jövő építésében érdekeltek. Horváth Andort szüntelenül foglalkoztatta a magyar emberek sorsának átalakulása.

Közösségünk egyik legmarkánsabb kiállású személyiségétől búcsúzunk most.

Emléke legyen áldott!

Vigasztalódást gyászoló szeretteinek!

Kelemen Hunor szövetségi elnök

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.