Idén immár huszadik alkalommal szervezte meg hagyományos kisebbségi szemináriumát a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány.

2018.05.18. | Communitas

A Communitas Alapítvány által, A romániai magyarok száz éve pályázatán belül támogatott rendezvényen – Többség és kisebbségek a centenárium évében – Valóság, elvárások és víziók – Majoritate și minorități în anul centenarului – Realități, așteptări, viziuni –, a nagy román egyesülést elemezték a résztvevők a kisebbségek szemszögéből, a romániai nemzeti kisebbségek illetve a civil- és akadémiai szféra neves képviselőinek részvételével.

Borbély László, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriumának elnöke üdvözlő beszédében elmondta, milyen fontos a párbeszéd, nyíltan kell beszélni azokról a témákról, amelyek foglalkoztatják a közvéleményt. „Vissza kell tekinteni a múltba, de a legfontosabb az, hogy itt, Romániában, a többség és a kisebbségi nemzeti közösségek együtt tegyenek annak érdekében, hogy a jövő generációi számára egy jobb életet biztosítsanak. Ennek előfeltétele, hogy a 89-es változás után kiharcolt jogokat gyakorolni lehessen, és olyan kérdések, mint a marosvásárhelyi Római katolikus iskola, vagy az orvosi egyetem helyzete megnyugtatóan megoldódjon. Csak úgy tudunk egy fenntartható társadalmat építeni, ha az állam intézményei pozitívan viszonyulnak a nemzeti közösségek kéréseihez” – mondta az esemény házigazdája.

Hét romániai kisebbség képviselője – magyar, tatár, német, zsidó, horvát, rutén, szlovák – részvételével, érdekfeszítő párbeszéd alakult ki a Román Egyesülést övező tabu-témákról. Lucian Leuștean történész Románia 1918 utáni esetleges föderalizációjáról tartott előadást, Lucian Nastasă-Kovács kolozsvári történész az erdélyiségről és az erdélyi románok és magyarok összefogásának szükségességéről beszélt. Gabriel Andreescu politikai elemző a nacionalizmus veszélyeit mutatta be, Novák Csaba Zoltán szenátor az 1918 és 1989 közötti magyar elitről beszélt, míg Smaranda Enache emberjogi aktivista kiemelte a politikai akarat hiányát olyan kisebbségjogi kérdésekben, amelyeket Romániának már rég meg kellet volna oldania. Horváth István, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet vezetője a romániai kisebbségjogi törvénykezés  intézményes hátterét és aggasztó demográfiai adatokat mutatott be.

A szeminárium résztvevői egyetértettek, hogy szélesebb körben kellene folytatni az ilyen típusú párbeszédet és év végéig Románia meg kellene fogalmazza azt a középtávú stratégiát, amely mindenki számára egy élhetőbb jóléti társadalmat jelentene.