Javában zajlanak a Bánsági Magyar Napok

2012.05.10. | Szórvány

Egész hónapos eseménysorozatot ölel fel az idén tizenhetedik alkalommal megszervezett Bánsági Magyar Napok programja. A Temes megyei RMDSZ és a Temesvári Magyar Nőszövetség szervezésében létrejött eurórégiós közművelődési rendezvénysorozat idén május 5 és 22 között lesz megrendezve.

A Magyar Napok programja idén közel 30 egyedi eseményt foglal magában, ezúttal olyan új helyszíneket is bevonva, mint például Lugos, Újszentes és Zsombolya. Kiemelt eseménye a rendezvénynek a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban, majd más helyszíneken is előadott Spiró György PRAH című komédiája.

Május 10-én a Temes Megyei Önkormányzat épületében Orbók Ildikó újszentesi, Budapesten élő fotóművész ERDÉLY, AHOGY BENNEM ÉL című kiállításának megnyitójára, azt követően pedig a temesvári Magyar Házban a művész REFLEXIÓK című fotóalbumának bemutatójára kerül sor. A művészeti és kulturális események mellett a Temes megyei RMDSZ külön hangsúlyt fektetett az ifjúsági és szabadidős programok szervezésére, amelyek informális keretet biztosítanak a közösségi életnek.

A bánsági magyar kultúra és hagyományok bemutatójára szombaton, május 12-én kerül sor a Temes megyében működő hagyományőrző néptánccsoportok „Hagyománykeresőben” című közös gálaműsorán. A gálaestet egy felvonulás előzi meg, mely során a népviseletbe öltözött tánccsoportok zenei kísérettel vonulnak végig a város központján.