Jubileumi Csángó Nap Csíkszeredában

2011.11.14. | Hargita , Csángók
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Jubileumi Csángó Nap Csíkszeredában

Sógor Csaba: emlékeztetnünk kell a román politikumot arra, hogy az Európa Tanács 1521/2001-es Ajánlása, amely a csángó kultúra védelméért született több egy egyszerű felhívásnál.

Tizedik jubileumához érkezett a csángó néphagyományt népszerűsítő rendezvény Csíkszeredában. A tizedik Csángó nap tematikáját a moldvai magyar irodalom köré csoportosították, amelynek aktualitását az első neves csángó költő, Lakatos Demeter születésének 100. évfordulója adta. Az esemény keretében Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a gondozásában megjelent Mük szeretünk itt élni című, a moldvai csángók helyzetét elemző kiadványt mutatta be a jelenlévőknek.  

A Hargita Megyei Kulturális Központ és a Hargita Megyei Tanács által közösen megszervezett rendezvény november 13-án, vasárnap délelőtt ünnepi szentmisével indult, majd a Megyeháza tanácstermében a Csíkszeredában tanuló moldvai magyar diákok irodalmi műsorával kezdetét vette az idei ünnepség. Ebben az évben a szervezők arra törekedtek, hogy a rendezvény középpontjába az anyanyelvhasználatot kísérő állandó nehézségek helyett a csángó kultúra megőrzéséért folytatott munka eredményei kerüljenek.
Elsőként Halász Péter néprajzkutató mutatta be Lakatos Demeter munkásságát, előadásában azokról a kortárs csángó alkotokról - többek között Petrás Máriáról, Gábor Feliciáról, Perka Mihályról, Laczkó Mihályról - is szót ejtett, akik az ünnepségen nem tudtak jelen lenni, ám figyelemreméltó tevékenységükkel elismerést érdemelnek.

Farkas Gábor irodalomkritikus a moldvai magyar szerzők alkotásait méltatta és a csángó irodalom értékeire mutatott rá. Ezt követően pedig a jelenlévők személyesen is megismerkedhettek Duma András író-költővel, Iancu Laura költőnővel, illetve Nyisztor Ti