Kelemen Hunor a bizalmatlansági indítványról: a matematikai tényállás az, hogy sem velünk, sem nélkülünk az ellenzéknek nincs elegendő szavazata a kormány lecseréléséhez

2018.12.13. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor a bizalmatlansági indítványról: a matematikai tényállás az, hogy sem velünk, sem nélkülünk az ellenzéknek nincs elegendő szavazata a kormány lecseréléséhez

Fotó: Gönczy Tamás

Az RMDSZ a jövő héten együttes frakcióülésen alakítja ki álláspontját a bizalmatlansági indítvány szavazásáról – hangsúlyozta Kelemen Hunor Marosvásárhelyen. Az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének küldöttgyűlésére érkező szövetségi elnök emlékeztetett: a dokumentumot még nem iktatta az ellenzék, holott szeptember eleje óta ígérgeti azt.

A Szövetség minden demokratikus parlamenti párttal tárgyal, ezt az elvet 1990 óta vallja. A magyarokat érintő kérdésekben, de a bizalmatlansági indítvány kapcsán sincs akivel ma tárgyalni az ellenzéki oldalon – szögezte le Kelemen Hunor.

A Szövetség két megközelítést mindenképp figyelembe vesz döntésének meghozatalakor, majd a szavazáson. Az egyik a matematikai tényállás: a kormánykoalíciónak önmagában többsége van a parlament két házában, és 233 szavazat kell ahhoz, hogy azt le lehessen cserélni. A mai állás szerint az ellenzéknek még 52-53 szavazatra van szüksége egy kormánybuktatáshoz – részletezte az RMDSZ elnöke.

Ha a Szövetség – hipotetikusan beszélve – „odaállna 30 képviselőjével és szenátorával”, még mindig további 22-23 szavazatra lenne szükség – figyelmeztetett Kelemen Hunor. „A matematikai tényállás az, hogy sem velünk, sem nélkülünk az ellenzéknek ma nincs elegendő szavazata, hogy a kormányt lecserélje” – fogalmazta meg következtetését. Holott ezt a kormányt bármikor le lehetne cserélni, ennél jobbat bármikor el lehet képzelni – tette hozzá

Ha valóban kormányozni akar az ellenzék, akkor azokra a kérdésekre, amelyeket mi folyamatosan felteszünk, válaszolnia kell. Nem azért, mert nekünk kell választ adnia arról, hogy ki lesz a miniszterelnök, a főbb tárcák miniszterei kik lesznek, és mi áll a kormányprogramban, hanem mert a polgárok előtt egy ilyen helyzetben el kell tudni mondani, hogy mit és kivel, kikkel akarnak tenni a kormánybuktatást követően” – emelte ki az RMDSZ által szintén fontosnak tekintett megközelítést a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor a héten ellenzéki vezetőkkel – Ludovic Orban PNL-elnök kivételével – tárgyalt, de egyik találkozón sem kapott választ arra, hogy melyek a tervek az ország, a társadalom jövőjét illetően. Szerinte az is megtörténhet, hogy a szándék nem komoly, a bizalmatlansági indítvánnyal a kormány ellenőrzésénél és bírálatánál többet nem akarnak elérni.

Maros megyében meg kellene haladni a szervezeten belüli konfliktust, és a közösség problémáira közösen kell megoldást találni – üzente még felszólalásában a szövetségi elnök.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.