Kelemen Hunor Szatmárnémetiben: iskoláink, templomaink, intézményeink megerősítése a következő generációról, a jövőről szól

2018.03.27. | Szatmár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor Szatmárnémetiben: iskoláink, templomaink, intézményeink megerősítése a következő generációról, a jövőről szól

Fotó: Gönczy Tamás

Akkor beszélhetünk jövőről, ha az építkezés két vetülete, a közösségi értékek meg- és újrateremtése, valamint az anyagi világban való építkezés szerencsésen találkozik – hangsúlyozta Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum parkudvarának avató ünnepségén Kelemen Hunor.

Építkezni jó, építkezni kell, építkezni kötelességünk – fogalmazott az RMDSZ elnöke, aki arra is rámutatott: mérhető, értékelhető teljesítmény mindaz, amit a magyar emberek az elmúlt ezer esztendőben a Kárpát-medencében alkottak. „De ha arra gondolok, hányszor lerombolták, elvették, elrabolták mindazt, amit építettek elődeink, akkor azt mondhatjuk: szinte a csodával határos módon tudtunk megmaradni, és talpra állni” – nyomatékosított.

Az anyagi vetületnél fontosabb a nemzet- és közösségépítés – véli a Szövetség elnöke. Bár az elmúlt ezer esztendőben nem egyszer megtorpantak, mindig volt erő, hit és elv, amely a legnehezebb pillanatokban is újrakezdésre, felállásra késztette a közösséget. Így volt ez az elmúlt harminc esztendőben is, amikor újrateremtették és visszaszerezték az iskolákat, templomokat, intézményeket, megerősítették a közösségi identitást. Ez azt jelenti, hogy a magyar közösségnek van jövője, magyarként akar megmaradni.

Ez az iskola és új játszótere, mindazok az iskolák, amelyeket újraépítettünk és megerősítettünk, a jövőről szólnak, nem a múltról. Arról, ami előttünk van, a következő nemzedékekről” – összegzett Kelemen Hunor, aki azt kívánta: a partnerek partnerek maradhassanak, az elkezdett terveknek pedig legyen folytatásuk.

A játszótéravatón jelen volt Seszták Miklós, Magyarország nemzeti fejlesztési minisztere, Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere és Patak Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke. 

Kelemen Hunor Szatmárnémetiben: iskoláink, templomaink, intézményeink megerősítése a következő generációról, a jövőről szól Kelemen Hunor Szatmárnémetiben: iskoláink, templomaink, intézményeink megerősítése a következő generációról, a jövőről szól Kelemen Hunor Szatmárnémetiben: iskoláink, templomaink, intézményeink megerősítése a következő generációról, a jövőről szól
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.