Kelemen Hunor szövetségi elnök: 23 éven át érték volt az egység, maradjon is így!

2012.11.06. | Parlamenti választások , Szatmár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor szövetségi elnök: 23 éven át érték volt az egység, maradjon is így!

Bizalom, biztonság, jövő – ezzel a szlogennel indul a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a december 9-i, parlamenti választáson – jelentette be ma, Szatmárnémetiben Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki részt vett az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezetének jelöltbemutatóján.

„Nem véletlenül választotta a Szövetség ennek a három szónak az összekapcsolását választási szlogenként. Úgy látjuk, hogy azok a társadalmak sikeresek, amelyeken belül magas a bizalmi szint. Ezt szeretnénk visszahozni az erdélyi magyar közösségbe. Mi a közjó szolgálatába állunk, ehhez kérjük a magyar emberek bizalmát. Hiszen az RMDSZ-nek az egyetlen szövetségese az erdélyi magyarság, és tudjuk már 23 éve, hogy nekünk nem pártokkal kell összefognunk, hanem a magyar emberekkel. A biztonság iránti igény minden emberben él. Létbiztonságot kívánunk magunknak, a munkahelyek, a bérek, a nyugdíjak biztonságát. De mi, erdélyi magyarok, e mellett nemzeti identitásunk biztonságára is vágyunk, arra, hogy kulturális értékeink, nyelvünk, hagyományaink ne kerüljenek veszélybe, hogy ezeket maradéktalanul átadhassuk a következő nemzedékeknek. A politika pedig csak a jövőről szólhat. Ismernünk kell a múltunkat, mert akkor állunk biztos lábakon, de a holnap kérdéseire kell választ adnunk, pontos és hihető válaszokat” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök.  


„Amint azt már júliusban megígértük, az RMDSZ minden választókerületben indít jelölteket. 452 jelöltje van a Szövetségnek, 315-en képviselői, 137-en pedig szenátori mandátumra jelentkeztek. 2008-hoz képest növeltük a nők arányát a listáinkon, így elértük a 20 százalékot, illetve növeltük a fiatalok jelenlétét is. 2012-ben jelöltjeink 27 százalékét a Magyar Ifjúsági Értekezlet által delegált fiatalok jelentik. Az RMDSZ parlamenti frakciója jelentősen megújul, hiszen közel fele az eddigi képviselőknek és szenátoroknak nem indul. Úgy vélem, az új parlamenti frakciókban szerencsésen találkozik majd a fiatalos lendület, és a tapasztalat. Felkészült, hiteles szakemberek indulnak az RMDSZ listáján” – foglalta össze az RMDSZ elnöke.

A Szövetség politikai programjáról elmondta, ez két fő irányvonalat képvisel. Egyrészt a magyar közösség, a nemzeti kisebbségek sajátos ügyeiről beszélnek a Szövetség jelöltjei a kampány során, hiszen „rajtunk kívül senki nem mutatott fel konkrét, hiteles érdekképviseletet a magyarok számára”, másrészt az ország gazdasági, pénzügyi és szociális helyzetére kínál pragmatikus megoldásokat az RMDSZ.

„Az alkotmány módosítása során az RMDSZ azon az állásponton lesz, hogy a nemzeti kisebbségek jogkörét bővíteni kell. Regionális nyelvvé kell válnia a magyar nyelvnek ott, ahol ez egyébként de facto is így van. Oktatási és kulturális szempontból a nemzeti kisebbségek státuszát meg kell erősíteni az Alkotmányban, illetve az önrendelkezés olyan formáját is meg kell fogalmazni, amely nem rövidít meg senkit, viszont a saját sorsunk fölött szabad kezet ad” – sorolt néhány olyan, a Szövetség számára fontos célt Kelemen Hunor, amelynek kivitelezése az új parlamenti frakciók feladata is lesz.


A gazdasági kérdésekről az RMDSZ elnöke hangsúlyozta, adó- és pénzügyi reformra van szükség Romániában.

„Ugyanakkor elkészítettük az Erdély 2020 gazdasági fejlesztési tervünket, amely valós költségvetési forrásokra alapoz, nem pedig légből kapott számokra. A kiindulási pontja a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetés, amely közel 31 milliárd eurót jelent Romániának. Nem mindegy, hogy a lehívandó összegeket milyen területen lehet hasznosítani, ezért az RMDSZ elsősorban a kis- és középvállalkozókra, a mezőgazdálkodásban dolgozókra, az önkormányzatokra, a munkahelyteremtésre és a fiatalok mobilizációjára összpontosította fejlesztési tervét – ismertette Kelemen Hunor.      

Az RMDSZ elnöke elmondta, bízik abban, hogy azt a támogatást és bizalmat, amit a Szövetség júniusban kapott, megszerzi december 9-én is.

Szatmár megyében az egyes körzet szenátorjelöltje Maskulik Csaba, a képviselőjelöltek Kovács Zoltán, Szász Piroska és Balogh Sándor. A kettős számú szenátori körzet jelöltje Pataki Csaba, képviselőjelöltek Erdei D. István és Kereskényi Gábor.  

Szatmár megyei jelöltbemutató Szatmár megyei jelöltbemutató Szatmár megyei jelöltbemutató
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.