Kereskényi: az összeférhetetlenségek újraértelmezését a Parlament, az Igazságügyi Minisztérium, illetve az OFÜ beavatkozásával mihamarabb el kell kezdeni

2013.09.18. | Képviselőház , Szatmár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kereskényi: az összeférhetetlenségek újraértelmezését a Parlament, az Igazságügyi Minisztérium, illetve az OFÜ beavatkozásával mihamarabb el kell kezdeni

A Képviselőház napirendje előtt szólalt fel ma, szeptember 18-án Kereskényi Gábor, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség Szatmár megyében hozott döntéseit illetően.

Kereskényi hozzászólásában kifejtette, hogy az ország polgármestereinek nyolcvan százalékát az inkompatibilitás veszélye fenyegeti azért, mert a helyi közösségek érdekeit képviselik különböző fórumokon. „Az elmúlt héten Szatmár megye 64 polgármesteréből 44-en kaptak tájékoztatást arról, hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség kivizsgálást folytat ellenük. Megjegyzem, hogy az illető polgármesterek a Szatmár megyei Apaserv víz- és szennyvíz kereskedelmi társaságban saját közigazgatási egységüket képviselik. Hangsúlyozom, hogy nem arról van szó, hogy a helyi közösségek által megválasztott személyek magán cégek struktúráiba kerüljenek be, hanem azokról a szász százalékban köztulajdonban lévő vállalatokról, amelyek lényeges közszolgáltatásokat látnak el. Úgy véljük, hogy egyesek magán érdekeit szolgálja a választottak összeférhetetlenségét célzó kivizsgálások, annak érdekében, hogy győzedelmeskedjenek helyi választottak felett.” – részletezte Kereskényi, majd hozzátette: „egy nemkívánatos helyzet alakult ki az helyi önkormányzatokban, ugyanis a választottak vonakodnak aláírni azokat a fontos szerződéseket, és dokumentumokat, melyek a közösség érdekeit képviselik, azért hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség ne indítson eljárást ellenük. Ilyen körülmények között a 2016-ban felkészült szakemberek helyett csak opportunisták és ügyeskedők jelöltetik majd magukat a választásokon.”

 

A Szatmár megyei parlamenti képviselő elmondta, hogy Országos Feddhetetlenségi Ügynökség tevékenysége által Románia hírnevét is csorbítja, hiszen általa a polgármestereket korruptaknak tünteti fel a hazai és a nemzetközi sajtó, olyan körülmények között, amikor az európai normák értelmében a helyi választottak minden intézményben és struktúrában képviselniük kell a helyi közösségek érdekeit. „A polgármestereink ellen indított összeférhetetlenségi vizsgálatokat konstruktívan kellene kezelni, illetve minél hamarabb újra kell gondolni az összeférhetetlenségi törvényt a Parlament, az Igazságügyi Minisztérium, illetve az  Országos Feddhetetlenségi Ügynökség együttműködésével” – zárta hozzászólását Kereskényi.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.