Kézdivásárhely és Barót a gyerekjogvédelem fekete listáján

2012.03.01. | Kovászna , Szociális
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kézdivásárhely és Barót a gyerekjogvédelem fekete listáján

A Baróthoz tartozó településekről 45 gyerekotthonos, nevelőszülőknél levő gyerek szerepel a rendszerben, akik után köteles a helyi tanács a megszavazott 160 lejes havi díjat gyerekenként befizetni.

Mindezt azonban három éve nem tette meg, így jelenlegi tartozása meghaladja a több mint 400 ezer lejt. Kézdivásárhely esetében a törlesztendő összeg még ennél is nagyobb, több mint 500 ezer lej, lévén, hogy az ők esetükben 80 gyerek utáni befizetés elmulasztásáról beszélünk.

“Kézdivásárhely és Barót esetében is a szociális rendszer gyerekcipőben jár. Nem mutatnak hajlandóságot a gyerekvédelem terén, olyan alapfokú szolgáltatások létrehozására sem, mint a nappali ellátás. Holott ennek létrehozása kevés önrészt igényel, lévén, hogy uniós forrásból finanszírozható”- fejtette ki Vass Mária.

Tamás Sándor megyei elnök kifejtette: “Nagyon megdöbbentő számunkra, hogy a két város vezetője ilyen elutasító módon viszonyul a rászoruló gyerekek kérdéséhez. Az elmúlt években többször is írásos felszólítást küldtünk a két város vezetőihez, amelyben a tartozásra hívtuk fel a figyelmüket, azonban a kifizetés így sem történt meg. Ezért február 24-én a megyei tanács, annak érdekében, hogy a két hivatal egyenlítse tartozását a Megyei Törvényszéknél bírósági eljárást kezdeményezett.”