Kormányprogramba foglaltuk a kisebbségvédelem európai dimenziójának támogatását

2012.02.10. | RMDSZ , Kisebbségvédelem , Kormány

Az RMDSZ az elmúlt időszakban több ízben is kifejtette szándékát arra vonatkozóan, hogy az Európai Unió minden eszközét fel kell használnuk közösségi jogaink védelmében és azok európai szintű megerősítése érdekében.

A legutóbb Brüsszelben szervezett kerekasztal-megbeszélésen, amelynek házigazdája Winkler Gyula EP-képviselő volt, kialakult egy közös RMDSZ-FUEN álláspont, miszerint össze kell fognunk és közösen élnünk kell az állampolgári kezdeményezés új eszközével. Ehhez a felhíváshoz csatlakozott a FUEN ifjúsági szervezete (YEN) valamint a Dél-Tiroli Néppárt is.

Az RMDSZ ezirányú tevékenysége nem állt meg ennél. A Mihai Răzvan Ungureanu vezette új kormány programjába tételesen bevittük, hogy a kormány támogatni fogja azokat a kezdeményezéseket, amelyek az Európai Unió szintjén egy közös kisebbségvédelmi keret kialakítását célozzák.

Markó Attila államtitkár, a kormányprogram kisebbségi fejezetének javaslattevője elmondta: ha valóban sikerül az RMDSZ és partnerei által elindított folyamathoz kormánytámogatást is társítani, akkor ezzel gyakorlatilag Románia lesz az első olyan EU-tagállam, amely hivatalosan támogat egy konkrét témájú állampogári kezdeményezést. Köztudott, hogy az állampolgári kezdeményezés az EU szintjén, de a tagállamok alkotmányaiban is a jogalkotásnak a lakosság szintjéről jövő közvetlen eszköze.