Kormányprojekt az egyszerűbb ügyintézésért

2012.01.17. | gazdaság , Kormány
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kormányprojekt az egyszerűbb ügyintézésért

A vállalkozókra háruló adminisztratív terhek csökkentése a célja annak a projektnek, amelyet ma indított útjára Románia Kormányának Főtitkársága, Dézsi Attila miniszter jelenlétében.

A projekt keretében összesítik és mérhetővé teszik a vállalkozásokra háruló terheket, illetve, a felmérés alapján, törvénymódosítási javaslatokat dolgoznak ki a terhek csökkentésére. Ebben a folyamatban a Kormányfőtitkárságnak mint a közpolitikák összehangolásáért felelős intézménynek, meghatározó szerepe van.

„A kormány és a törvényhozás döntéseinek a hatása nagyon jól érződik az országban, a megyékben – ahol én is dolgoztam még néhány hete. A legfontosabbnak most is azt tartom, hogy odafigyeljünk a közpolitikáknak az állampolgárokra, a lakosságra gyakorolt hatására. A hatályos törvénykezés nyomán, minden egyes vállalkozásra hárulnak bizonyos adminisztratív feladatok, és ezek költségekkel is járnak. A most elindított projektnek a célja, hogy a Fejlesztési és Turisztikai Minisztériumhoz, valamint a Közigazgatási és Belügyminisztériumhoz tartozó gazdasági egységek ilyen irányú költségeit csökkentsük. Vagyis ez a felmérés azokra vonatkozik, akik építkezési, urbanisztikai és területrendezési, turisztikai vagy gépjármű-nyilvántartási cégeket jegyeznek be. Megvizsgáljuk, hogy a vállalkozásokról milyen terhet tudunk levenni azáltal, hogy csökkentjük a kiadott engedélyek, jóváhagyások és egyéb bürokratikus papírok számát és így az igénylésükkel járó költségeket is, amit ezentúl további befektetésekre használhatnak fel” – nyilatkozta Dézsi Attila kormányfőtitkár a projektnyitó konferenciát követően.

Az Európai Bizottság 2007-ben fogadta el azt a Cselekvési tervet, amelynek célja az adminisztratív terhek (költségek és feladatok) csökkentése az Európai Unióban. Adminisztratív költségnek minősül minden kiadás, amelyet a vállalkozásoknak fedezniük kell a tevékenységükkel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségekből fakadóan, adminisztratív feladat pedig minden olyan költség, amelyet a törvényes előírások rónak a válallkozásokra.
Románia Kormánya, az említett Terv nyomán, 2008-ban kidolgozta saját stratégiáját, amelynek értelmében 25%-kal csökkentik a hazai törvénykezésből fakadó adminisztratív terheket.