Korodi Attila: kihirdette az államfő az anyanyelvhasználatot az egészségügyi és szociális intézményekben lehetővé tévő törvényt

2017.05.19. | Kisebbségvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Korodi Attila: kihirdette az államfő az anyanyelvhasználatot az egészségügyi és szociális intézményekben lehetővé tévő törvényt

Fotó: Gábor Lajos

„Kihirdette az államelnök az RMDSZ által kidolgozott, az anyanyelvhasználatot az egészségügyi és szociális intézményekben lehetővé tévő jogszabálytervezetünket, ezt követően jelenik meg a Hivatalos Közlönyben. A továbbiakban a szakminisztériumok összehangolt munkájára van szükség annak érdekében, hogy kidolgozzák az alkalmazási normákat” –mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője ma délután a FUEN kongresszuson. Az RMDSZ alsóházi törvényhozója elmondta, az anyanyelvhasználat bővítését célzó törvény alkalmazási normáinak kidolgozásában a szakemberek mellett, meg kell hallgatni a kisebbségi és civil szervezetek véleményét.

Romániában hiába vannak a kisebbségeknek törvénybe foglalt jogai, hogyha azokat nem ültetik gyakorlatba. Bízom abban, hogy a szakminisztériumok felmérik ennek a törvénynek a fontosságát és megfelelő módon fogják alkalmazni előírásait. Törvény adta joga minden kisebbségnek, hogy a kórházi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben anyanyelvén kapjon tájékoztatást és segítséget” – hangsúlyozta Korodi Attila.

Mint az ismert, az RMDSZ törvényhozói az elmúlt parlamenti ciklusban dolgozták ki, és terjesztették a parlament elé az anyanyelvhasználat bővítését célzó törvénytervezetet, amely lehetővé tenné, hogy azokon a településeken ahol a kisebbségek számaránya meghaladja a 20 százalékot vagy az 5000 főt anyanyelven legyenek kiszolgálva az egészségügyi és a szociális intézményekben.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.