Korodi: az Európai Bizottság döntése megalapozatlan

2013.10.04. | Európai Bizottság , Kisebbségi polgári kezdeményezés , Minority SafePack
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Korodi: az Európai Bizottság döntése megalapozatlan

Fotó: maszol.ro

,,Két héttel ezelőtt az Európai Bizottság úgy döntött, elutasítja a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés bejegyzését. Ezzel elutasított egy szakértők segítségével készített kisebbségvédelmi csomagot, amely intézkedéseket, jogi aktusokat javasolt az európai őshonos nemzeti és etnikai kisebbségek támogatása és védelme érdekében. A kezdeményezést 14 európai ország kisebbségvédelmi szervezete támogatta, ezek között volt a romániai magyar is, amelyet én itt Strasbourgban képviselek” – fogalmazott tegnap, október 3-án Strasbourgban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének plenáris ülésén Korodi Attila.

Hozzátette: a kezdeményezést több európai miniszter és miniszterelnök, valamint a FUEN kisebbségi ernyőzervezet is támogatta, amelyet 1949-ben, az Európa Tanáccsal egy időben alapítottak. A kezdeményezés célja, hogy a létező európai uniós egyezmények felhasználása révén eszközöljünk specifikus javításokat az Európai Unió kisebbségi keretttörvényeiben – mondta a képviselő. A Bizottság visszautasítása igencsak nagy csalódást okozott – pontosított – mivel semmilyen megalapozott indoka nem volt erre.

 

,,Mindannyian tudjuk, hogy az Európai Unió és az Európa Tanács között az emberi jogok terén igenis van összhang. Az Európa Tanács számos kisebbségvédelmi egyezményt elfogadott. A Kisebbségvédelmi keretegyezmény és a Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartája például különféle jogokat biztosít a kisebbségeknek anyanyelvi oktatás, illetve az adminisztrációban és a jogi eljárásokban való anyanyelvhasználat terén. Az emberi jogok európai egyezménye kimondottan tiltja a kisebbségek diszkriminációját. A helyi önkormányzatok európai chartája által garantált közéletben való részvétel pedig az európai unió tagállamainak egyik demokratikus alapfeltétele. A felsorolt jogok