Kovács Attila újabb 4 évig az RMDSZ Brassó Megyei Szervezetének elnöke

2017.06.11. | Brassó
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kovács Attila újabb 4 évig az RMDSZ Brassó Megyei Szervezetének elnöke

A június 10-i Megyei Küldöttek Gyűlése újraválasztotta az RMDSZ Brassó Megyei Szervezetének élére Kovács Attilát.

„Amikor ügyvezető elnökké választottak januárban, azt mondtam: a munka ránk vár, ne várjuk mástól a megoldást, hogy megjön a felmentő sereg, csak magunkra számíthatunk. Csak rajtunk múlik, milyen jövője lesz a magyar közösségnek, milyen szervezetet akarunk építeni” – hangsúlyozta Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a szombati ülésen.

Az ügyvezető elnök gratulált a Brassó megyei szervezet érdekérvényesítő képességéhez is, ugyanakkor meggyőződése, hogy a sikereken túl a következtetéseket is le kell vonni. „2016-ban két alkalommal is el tudtuk mondani, mit akarunk, emiatt a közösség az RMDSZ mellé állt. 2016 megmutatta a szervezet korlátait, azt, hogy min kell javítanunk. Azt remélem, ebből mindenki tanul. Gyorsan telik az idő, a következő választás nincs is annyira messze” – tette hozzá. Azt szeretné, ha a következő időszakban a Szövetség még inkább odafigyelne arra, mit ajánl közösségének, hiszen bebizonyosodott: amikor fegyelmezett az RMDSZ, a nehéz körülmények között is előre tud lépni. Porcsalmi Bálint külön gratulált annak a két vezető női politikusnak is, aki jelenleg a megyei tanácsban és a parlamentben képviseli a magyar közösséget, meggyőződése, őket folyamatos támogatás illeti meg Brassó megyében.

„Az erős képviselet önmagában nem elég. Ezt meg kell tölteni tartalommal is. Tovább kell gondolnunk szerepünket, hiszen a Szövetségnek nemcsak az a feladata, hogy megvédje a magyar embereket, hanem az is, hogy jövőt tervezzen számukra. Nem az a kérdés, hogy lesz-e jövője a magyaroknak Brassó megyében, inkább az, hogy sikeres, életerős lesz-e az” – nyomatékosított az ügyvezető elnök.

Beszédében azt is hangsúlyozta: egyenesen kell beszélni arról is, hogy lép-e vagy sem kormányra az RMDSZ. Bár még konkrét megkeresés nem érkezett, erről a kérdésről is nyíltan kell szólni, el kell mondani, miért lenne jó és miért nem szabadna a végrehajtói hatalom részese lenni. „Nem az a fontos, hogy az RMDSZ-nek legyen jó a kormányzás, ami számít, hogy olyan eszközzé tegye ezt, amellyel többet tud elérni a magyar közösségnek. Akkor vállalhatunk bármikor kormányzati szerepet, ha nagyon egyértelműen elmondjuk közösségünknek, hogy mit akarunk ezzel elérni, ha a magyar emberek is tisztában lesznek ennek előnyeivel” – nyomatékosított.

Porcsalmi Bálint szerint az RMDSZ rövid távú célja – és ezt a legutóbbi kongresszuson elfogadott stratégiai dokumentum is rögzíti –, hogy a Szövetség és a magyar közösség közötti kapcsolat elmélyüljön, továbbá intézményesített párbeszédet kell kiépíteni a társadalom különböző rétegeivel, lakossági fórumokat, szakmai egyeztetéseket kell szervezni. „Őszi feladatunk lesz annak a 250 ezer aláírásnak az összegyűjtése is, amely a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés bejegyzését készíti elő. Ez a következő lépés ahhoz, hogy elkezdődhessen az őshonos kisebbségek védelmét célzó EU-s szintű jogalkotás” – összegzett.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Székelyföld, Háromszék üzenetét tolmácsolta, miszerint Brassó, Barcaság és Székelyföld ezer szállal kötődik egymáshoz, ezt a köteléket pedig erősíteni kell. „Az ajánlatunk sokrétű, a gazdaság, a sport és kulturális területen is fontosak az együttműködéseink a Brassó megyei magyar közösséggel. A vidombáki reptérben mindnyájan érdekeltek vagyunk, színházaink, bábszínházaink révén pedig európai szintű magyar nyelvű kulturális ajánlatunk van az itt élő magyar közösség számára” – részletezte a polgármester.

Meggyőződése, Brassó megyében van magyar jövő: „fontos, hogy szeressük anyanyelvünket, ragaszkodjunk hitünkhöz. Csak azok az álmok valósulnak meg, amelyekben hiszünk.”

Magyarnak lenni hivatásunk Mi, tömbben élő magyarok nagyon sokszor felnézünk a szórványban élő magyarokra, mert példát mutatnak abban, hogyan kell úgy dolgozni a hétköznapokban, amikor nemcsak magunkkal kell egyezségre jutni, hanem a többséggel közösen kell döntéseket hozni azért, hogy ne csak megmaradjunk, hanem meg is erősödjünk. Értéket képviselünk országunk, Európa számára is” – köszöntötte az ülést Biró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. Szerinte akkor, amikor Európa válságban szenved, meg kell mutatni azokat az értékeket, amelyek biztos fogódzót jelentenek az európai népeknek. Végszóként rámutatott: tömb és szórvány csakis közösen tudjuk elérni  azt, hogy legyen magyar jövő.

Brassó Megye Tanácsának elnöke, Adrian Veştea a megyei szinten kötött együttműködés hatékonyságát hangsúlyozta, és ígéretet tett arra, hogy továbbra is gondoskodik a magyar érdekeltségű ügyek megvalósításáról, illetve a megegyezettek betartásáról. George Scripcaru, Brassó polgármestere a Szövetség megyei és városi tisztségviselőivel való jó kapcsolatot emelte ki, amelyet továbbra is folytatni kíván, hiszen ez különböző célok mentén, mint például a repülőtér megépítése, igencsak eredményes tud lenni. 

Kovács Attila négyéves beszámolójában rámutatott: „rengeteg politikai kérdésben kellett dönteni, számos magyar érdekeltségű ügyben kellett megoldásokat keresni, összesen öt választás során kellett megálljuk a helyünket, új csapatot kellett építeni, újra kellett gondolni a szervezetünk működését, magyarellenes törekvésekkel szemben kellett fellépni és folytathatnánk. Az elmúlt négy év kihívás volt, amelynek, úgy gondolom, meg tudtunk felelni. Ezek után állíthatom, hogy Brassó megyében van magyar jövő. Az elmúlt 4 év bizonyíték erre.”

„Ma, 2017-ben van parlamenti képviselőnk, megyei tanács alelnökünk, három községi polgármesterünk, egy városi alpolgármesterünk, hét vidéki alpolgármesterünk és negyvenhat helyi tanácsosunk. Ezek a számok beszédesek, hiszen ilyen helyzet nem volt még szórványmegyénkben. Az érdemben mind osztozunk” – sorolta pontszerűen Kovács.

Megyei elnökjelöltként terveit is ismertette, miszerint a legfőbb cél a magyar ügyekért való kiállás és cselekvés, továbbá az egyházakkal, az iskolákkal, a civil, ifjúsági, kulturális szervezetekkel, kiemelten a Szövetség vidéki szervezeteivel és a tagsággal való kapcsolattartás, a partnerségekre alapozó közös megoldáskeresés, a többszintes kommunikáció javítása, illetve a további politikai helytállás olyan eszközökkel, amelyek bizonyítottan eredményeket hoznak. Mint mondta, a tettekben hisz, kézzelfogható eredményekre törekszik és továbbra is csapatban képzeli el a munkát.

Összegezve elmondta: „Brassó megyében sikeres magyar jövőnk van akkor, ha mind együtt tudunk dolgozni. Megyei elnökként ezért a jövőért vállalok felelősséget.”

A Megyei Küldöttek Gyűlésén a 158 szavazatból Kovács Attila elnökjelölt 115 szavazatot, Géczi Gellért elnökjelölt pedig 43 szavazatot kapott, így előbbit választották elnökké egy újabb négyéves mandátumra. Ugyancsak ezen a gyűlésen a Brassó városiak újraválasztották Tóásó Imeldát a Szövetség Brassó Szervezetének elnökévé, aki jelenleg Brassó Megye Tanácsának alelnöke is.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.