Kovács Péter a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központ madridi közgyűlésén: az RMDSZ és a Kós Károly Akadémia is részt vesz a közép- és kelet-európai őshonos nemzeti kisebbségeket kutató projektben

2015.10.21. | Kós Károly Akadémia
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kovács Péter a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központ madridi közgyűlésén: az RMDSZ és a Kós Károly Akadémia is részt vesz a közép- és kelet-európai őshonos nemzeti kisebbségeket kutató projektben

Az Európai Néppárt szakmai-kutatási háttérintézménye, a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központ (Wilfried Martens Centre for European Studies - CES) Madridban tartotta közgyűlését 2015. október 20-án. A brüsszeli székhelyű think-tanknek 29 alapítvány a tagja, köztük – 2012 májusa óta – az RMDSZ mellett működő Kós Károly Akadémia (KKA) is. A közgyűlésen az Alapítványt Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke és Vincze Loránt, az RMDSZ nemzetközi titkára képviselte.

,,Az RMDSZ egy őshonos nemzeti kisebbséget képvisel. A Kós Károly Akadémia egyik legkiemelkedőbb feladata ennek a közösségnek a helyzetével és kihívásaival kapcsolatosan elemzéseket és kutatásokat végezni, megoldási lehetőséget javasolni a politikai döntéshozóknak. Ebben az értelemben a Wilfried Martens központtal 2014-ben kezdtük az együttműködést, amikor egy közös projekten belül a romániai magyarok EU-hoz való hozzáállását vizsgáltuk” – hangsúlyozta a KKA prioritásait Kovács Péter, aki elmondta, az Alapítvány idei kutatása az erdélyi magyarok 2030-as demográfiai helyzetét vizsgálja, hiszen az európai közpolitikák alakítóinak egyik legnagyobb kihívásának a demográfiai változások számítanak.

A KKA jövőbeli terveit ismertetve, az ügyvezető elnök elmondta: 2016-ban a nyelvi háttér szerepét vizsgálják az iskolai teljesítmény függvényében, ezen belül is nagy hangsúlyt fektetnek az anyanyelvi oktatás minőségének elemzésére.

,,A Kós Károly Akadémia emellett partnere a CES-nek egy több országot érintő 2015-2016-ban lebonyolított programban is, amely a kulturális, nemzetiségi és vallási közpolitikákat tanulmányozza. Ennek keretén belül az Akadémia által felkért kutatók az európai kisebbségvédelmi példákat ismertetik, illetve az őshonos nemzeti kisebbségek szerepét és helyzetét Közép- és Kelet-Európában”– taglalta az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központ szerepet vállal az Európai Néppárt programjainak és szakpolitikai dokumentumainak az előkészítésében, szemináriumokat és képzéseket szervez az uniós politikák és az európai integráció folyamata témaköreiben. Az Európai Tanulmányok Központja könyvek és kiadványok kiadása, valamint online tevékenységei, konferenciái révén vitafórumként is szolgál szakértők, politikusok, politikai döntéshozók és az európai polgárok között.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.