Közel 2000 fiatal mondta el véleményét az RMDSZ és a MIÉRT Rólad szól! konzultációs karaván keretében

2016.05.26. | Ifjúság , MIÉRT , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Közel 2000 fiatal mondta el véleményét az RMDSZ és a MIÉRT Rólad szól! konzultációs karaván keretében

Május 20-án zárult a Rólad szól konzultációs karaván, melyet az RMDSZ és a MIÉRT indított a MAKOSZ-szal partnerségben. A program célja az volt, hogy megszólítsa a fiatalokat, bevonja őket a közéleti kérdések megvitatásába. A hat hetes karaván Erdély-szerte 30 településre látogatott el, közel 2000 fiatal mondta el véleményét az őket leginkább foglalkoztató problémákkal kapcsolatban.

„A program lejártával azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy egy sikeres projekten vagyunk túl. Egy olyan kezdeményezésen, amelynek eredménye megerősítette, hogy a fiatalokat igenis érdekli a közélet és szeretnének beleszólni a saját jövőjük alakulásába csak meg kell erről kérdezni őket.”− számolt be a sajtó képviselőinek Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke május 26-án, Kolozsváron. Kiemelte, a kivándorlás az egyik olyan probléma, ami a fiatalokat leginkább érinti, ezért a fiatalok szülőföldön való boldogulásának támogatása prioritás kell legyen „A közösséghez legközelebb álló szinten, a helyi önkormányzatok szintjén is megoldásokat kell találnunk ezekre a problémákra. Támogatnunk kell a fiatalokat, különböző kedvezményeket kell biztosítani nekik telekvásárláskor, illetve segíteni kell azt, hogy lakáshoz jussanak azok, akik egyetem vagy külföldi munkavállalás után hazatelepednek.”− érvelt. Hozzátette: „a konzultáció eredményeit elsősorban a 750 fiatal önkormányzati jelöltünk rendelkezésére fogjuk bocsájtani, hogy legyen egy aktuális és reális képük a mai fiatalok helyzetéről, tisztában legyenek azokkal a problémákkal, amelyek az ifjúságot leginkább foglalkoztatják, és ezt mérvadóként tekintsék munkájuk során.”

Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke ismertette, hogyan zajlottak a konzultációk. Elmondta, azért választották a konzultációnak ezt az alternatív, rendhagyó módját, 40 táblagép segítségével, hogy ezzel is felkeltsék a fiatalok érdeklődését és rávegyék őket arra, merjék felvállalni véleményüket, szóljanak bele a saját jövőjük alakulásába. „Nekünk, fiatal politikusoknak, ifjúsági vezetőknek az a feladatunk, hogy a fiatalok aktuális és reális problémáira megoldásokat találjunk.” Elmondta, a szociológusok által feldolgozott részleges eredmények alapján a fiatalok többsége ugyan szeretne elmenni külföldre dolgozni vagy tanulni, a jövőjüket viszont itthon képzelik el. „A feldolgozott részleges eredmények alapján az a konklúziónk, hogy a megkérdezett fiatalok számottevő többsége itthon szeretne maradni, a szülőföldjén szeretne boldogulni, ehhez viszont szükségük van egy kiszámítható jövőképre és a biztonságos szülőföldre. A mi feladatunk, hogy ezeket a feltételeket megteremtsük nekik.”

Buryán Tünde, a MAKOSZ elnöke elmondta, hogy a középiskolások körében már az elején nagy érdeklődés fogadta a Rólad szól! konzultációs karavánt. „Nagyon hasznos volt a MAKOSZ számára is ez a karaván, hiszen egy összefogó képet kaptunk arról, hogy mik azok a problémák, amik a középiskolásokat leginkább foglalkoztatják, mik azok a dolgok, amikkel nekünk kiemelten foglalkoznunk kell. Nagyon örülünk, hogy a konzultációkon rengeteg középiskolás vett részt, olyan fiatalok is, akik nem tagjai diáktanácsoknak, ifjúsági szervezeteknek és ezek a diákok aktívan beleszóltak az őket érintő problémák megvitatásába.”  

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.