Közös sajtótájékoztatót tartott Marosvásárhelyen Szijjártó Péter és Péter Ferenc

2018.03.22. | Marosvásárhely

Fotó: Bereczky Sándor

Nem mondtunk le arról, hogy Marosvásárhelyen létrejöjjön és működjön a római katolikus iskola. Innen is arra kérjük Magyarország Kormányát, a külügyminiszter urat, hogy támogassanak a továbbiakban is ebben az ügyben, hiszen ez egy jogos elvárása és célja a Maros megyei, marosvásárhelyi magyar közösségnek – hangsúlyozta Péter Ferenc, az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének elnöke a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón.

Elmondta: a római katolikus iskolával történteket a magyar közösség elleni nyílt támadásként értelmezik. Románia ma semmibe veszi a kisebbségi jogokat, miközben a nemzetközi porondon azzal henceg, hogy példaértékűen megoldotta a kisebbségek helyzetét – nyomatékosított. További lépésekről az RMDSZ országos vezetőivel, az érintett pedagógusokkal, szülőkkel, az egyház képviselőivel és szakemberekkel egyeztetnek.

Az elmúlt években a sikeres magyar-magyar viszony az erdélyi magyar közösség szülőföldön való boldogulását szolgálta minden tekintetben. Magyarország Kormányának közreműködésével ma Erdélyben több magyar gyermek részesülhet megfelelő anyanyelvű oktatásban, óvodák és iskolák épültek. A magyar-magyar összefogásnak köszönhetően indult be a Maros-mezőségi gazdafejlesztési program is, amelynek eredményeként 501 Maros megyei család kapott anyagi támogatást – ez által fejlesztheti vállalkozását és gazdaságát.

A Maros megyei szervezet elnöke arra biztatta azokat, magyar állampolgársággal rendelkeznek, és regisztráltak, éljenek szavazati jogukkal és juttassák vissza a szavazási levélcsomagot. „Fontos, hogy megértsük: minden Maros megyében élő magyar ember jövőjére hatással lesz az, hogy milyen kormány irányítja Magyarországot” – összegzett Péter Ferenc.

A magyar és a román hatóságok arról állapodtak meg, hogy április 8-án, a magyarországi országgyűlési választások napján is nyitva tart az a tíz ideiglenes határátkelőhely a két ország határán, melyen jelenleg csak szombatonként léphetik át a határt a két ország állampolgárai – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A miniszter elmondta: a választások napján közép-európai 8 óra és 18 óra között tartanak nyitva az ideiglenes határátkelőhelyek, és ezzel könnyebbé válik a határ közelében élő magyarok számára a választásokon való részvétel. „Számítunk arra, hogy a határon túliak nagy számban leadják a szavazatukat. Azt szeretnénk, ha a következő országgyűlés az egész világ magyarságának a politikai akaratát tükrözné” – jelentette ki.

A miniszter kiemelte: a kormány erőfeszítéseket tesz azért, hogy Románia és Magyarország kapcsolatait a kölcsönös tisztelet talajára helyezze, és a román kormány részéről minden eddiginél több nyitottságot tapasztalnak. A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyére kitérve a miniszter kijelentette: a párbeszédben hisz, és nem az üzengetésben. Hozzátette: Liviu Dragea, a román kormánykoalíciót vezető Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke megígérte azt, hogy az iskola újraindulhat. „Komoly embernek ismerjük, bízunk benne, hogy amit vállalt az teljesül” – jelentette ki a miniszter.

Az esetleges román-magyar közös kormányülésekre vonatkozó kérdésre Szijjártó Péter kijelentette: ennek az első feltétele az, hogy folytathassák a kormányzást. Hozzátette: ha ez megtörténik, továbbra is arra fognak törekedni, hogy jó kapcsolat legyen a két ország között. Úgy vélte azonban, hogy csak akkor érdemes csúcstalálkozókat szervezni, ha jelentős előrelépést tudnak elérni a fontos ügyekben, amilyen például a határátkelők nyitása, a gyorsvasút építése, vagy az iskolaügy. „Csak a jegyzőkönyv és fotók kedvéért nem érdemes. Annál mindenkinek drágább az ideje” – tette hozzá.