Kulturális értékeink határozzák meg jövőnket

2012.05.04. |

Kulturális értékeink határozzák meg jövőnket

„Az erdélyi magyar közösség mindig is saját értékeire, hagyományaira, kultúrájára épített, ezek határozták és határozzák meg létünket” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken, a Szatmár megyei Tasnádon, ahol a Petkes József Galéria ünnepélyes megnyitóján vett részt.

A tasnádi születésű festőművész nevét viselő galéria átadásával egy időben sor került a művész állandó kiállításának megnyitójára is a tasnádi Református Egyházközség gyülekezeti házában.

„Petkes József festőművész világpolgár és lokálpatrióta, hiszen egy igazi alkotó, egy művész soha nem tud elszakadni szülőföldjétől, ez jelenti számára a szellemi és lelki menedéket, az igazi hátországot. Petkes Józsefet akvarellfestőként szülőföldje tája ihlette, és a Teremtőtől kapott tehetségét is a szülőföld szolgálatába állította” – méltatta a tasnádi művész munkásságát Kelemen Hunor.

Petkes József néprajzkutató, festőművész, Kolozsvárott végezte a művészeti középiskolát és a” Ion Andreescu” Képzőművészeti Főiskolát. Rajztanár volt Szucsáván és Moldvahosszúmezőn, majd szülőhelyén, Tasnádon, később Szatmárnémetiben. 1986-ban, a sorozatos hatósági zaklatások miatt kénytelen tárgyi néprajzi gyűjtőmunkáját abbahagyni, áttelepült Magyarországra, ma is ott él. Akvarelljeit 1957-től nemcsak Romániában és Magyarországon állította ki, hanem Hollandiában, Németországban, Lengyelországban, Ausztriában, Svájcban, Svédországban és a volt Szovjetunióban is.

A Petkes József nevét viselő galéria a tasnádi Református Egyházközség gyülekezeti házában kapott helyet, amelynek felújítási munkálatai idén áprilisban fejeződtek be. Kelemen Hunor szövetségi elnök az „összefogás kézzelfogható bizonyítékának” nevezte a gyülekezeti ház felújítását, hiszen az anyagi forrásokat az egyházközség és annak tagjai, valamint a helyi önkormányzat közösen teremtette elő.

„Tasnádon egy erős magyar közösség él, akik építkeznek, értéket teremtenek. Nekem meggyőződésem, hogy az erdélyi magyar közösség tagjai előre, a jövőbe tekintenek. 2012 nehéz esztendő számunkra, ezért az egységre buzdítom Önöket. A mi egységünknek nincs alternatívája, bármi történjen is, mi képesek vagyunk haladni, építkezni” – hangsúlyozta beszédében az RMDSZ elnöke.

A Petkes József Galéria felavatásával egy időben került sor a festőművész állandó tárlatának a megnyitójára is. Petkes József több mint harminc akvarellt, személyes tárgyakat, okleveleket, tehát életművének egy jelentős részét adományozta a tasnádi egyházközségnek. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Nt. Nagy Sándor, a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperese, Csehi Árpád, Szatmár megye Tanácsának elnöke, valamint a helyi önkormányzat magyar és román képviselői.

Petkes József Galéria ünnepélyes megnyitója Tasnádon Petkes József Galéria ünnepélyes megnyitója Tasnádon Petkes József Galéria ünnepélyes megnyitója Tasnádon