„Magyarkérdés” az európai parlamenti választás

2014.03.20. | Hargita , Csík terület , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


„Magyarkérdés” az európai parlamenti választás

„Az elmúlt két és fél évben olyan folyamatok zajlottak Romániában, amelyek hátrányosan érintették a magyarságot, és a szerzett jogok visszanyesésére irányultak. Ez az RMDSZ kormányzati szerepvállalásával enyhülhet, de nem elég: erőt kell felmutatnia a magyarságnak, és ezt legközelebb május 25-én, az európai parlamenti választáson teheti meg” – jelentette ki március 20-i csíkszeredai sajtótájékoztatóján Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke, arra kérve a csíkiakat, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni az említett dátumon, hiszen nagyon fontos a részvételük, hiszen ez „magyarkérdés”, a közösség érdeke.

„Igyekszünk minden réteget megszólítani, és arra törekszünk, hogy a csíki területi szervezet ezúttal is sikeresen mozgósítson, akárcsak a korábbi választások alkalmával” – mondta Borboly Csaba, köszönetet mondva a többi erdélyi magyar politikai alakulatnak, amiért, felelős döntést hozva, nem indítottak saját jelölteket, hiszen „önkormányzati választásokon, Székelyföldön van helye a magyar–magyar versenynek, de országos megmérettetésen ezt nem engedhetjük meg magunknak”, fogalmazott a területi elnök. Hozzátette: számítanak a 18–25 év közti fiatalokra is a kampányban, szeretnék megismertetni velük a részvétel fontosságát, hiszen a szerepük egyre inkább felértékelődik a közéletben, például Ausztriában 16 évre csökkentették a szavazói korhatárt.

 

Bors Béla, a csíki területi szervezet ügyvezető alelnöke beszámolt a csíkszéki aláírásgyűjtés tapasztalatairól, illetve adatairól településekre lebontva, kiemelve Kászont, ahol az elvárthoz képest 190,12 százalékos a teljesítmény. „Az emberek megértették, hogy itt a magyar közösségről van szó, legtöbben szó nélkül aláírták az ívet, amikor megkerestük őket” – ismertette az ügyvezető alelnök.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.