Március 15. Gyergyóban

2012.03.15. | Gyergyó terület , Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Műsoron kívüli kis ünneplők GyergyószentmiklósonNapközisek kis csoportja beharangozás-, sajtómeghívók- és szervezett közönség nélkül állt ki Nemzeti dalt harsogni a város Petőfi és Kossuth szobraihoz Március 15. délelőttjén Gyergyószentmiklóson – még a hivatalos ünnepi programok előtt. A város Csillagszem nevű óvódája Step by step csoportjának óvónői ugyanis már pár éve gyakorolják ezt a közösségi, „szívvel-lélekkel beavatást” az átlag húszfős gyerekcsapatukkal, s ha a legkisebb közülük idén „Tarka magyar, híj a haza” –ként is rikkantotta a szöveget, együtt lendült a kezük magasba a képzeletbeli (főpróbán székalkatrészekből rögtönzött) huszárkardjukkal. Fellépésüket a szomszédos Kossuth-szobornál is megismételték, itt már az arrajárók tapsában is megfürödve.

 

A 12 órakor kezdődő ünnepi szentmise után a Szent Miklós templomból ugyancsak a Petőfi és Kossuthszobrokhoz rajzott ki a gyergyóiak közel ötszáz fős tömege a koszorúzásokhoz, kegyelettel adózni, és együtt énekelni a himuszt a közszereplőkkel, választott tisztségviselőkkel. „Csak úgy maradhatunk szabadok, magyarok, ha összfogunk egymással, ha továbbra is minden szinten képviseltetni tudjuk magunkat a román közigazgatásban, törvényhozásban (…) Kívánom, hogy nemzetünknek még sok olyan vezetője legyen, akiben egyesül Petőfi ereje, Petőfi magyarokba vetett hite, igazságérzése, lelkiismerete”- mondta a felszólalók között Pál Árpád parlamenti képviselő. Az esti, Földindulás című előadáson a Figura Stúdió Színház művészei a helyi Török Zoltán által írt 48-as darab ősbemutatóját játszták az ünneplő közönségnek.

 

Gyermekpályázat Csomafalván is

 

„Kokárdahét”-ként írta be az ünnep a piros-fehér-zöld jelentőségét a legkisebbek és a kisiskolások napi rutinjába és szívébe Gyergyócsomafalván, miként az egész gyergyói térségben is –  óvodák ablakairól köszöntötte az zászlós felvonulók hosszan kígyózó menetét. S bár mindenki vacogott a csípős-jeges szélben, tavaszi madárdalnak hangzott, ahogyan az zömmel iskolások alkotta kórus Székely himnusza után a kis tanítónők tovább dudorászták a refrént a zászlófelvonást követő csöndben. Ezután ünnepi szentmisére hívta Ferencz Antal plébános az ünneplőket, majd a Kossuth szobor előtt került sor a hagyományos ünnepi műsorra, ahol Márton László-Szilárd  polgármester és Korpos Levente (Települési Székely Tanács) mondtak beszédet, amit a Köllő Miklós Általános Iskola megemlékező műsora követett. Az egésznapos ünnep délutánján kiértékelték a Március 15.-ére meghirdetett helyi rajzversenyt a Művelődési Házban, amit a népszerű “Hoztam egy verset magammal...” című vers-est követett. Az ünnepnapot a zászlólevonás mozzanata zárta, majd gyertyás körmenetben csatlakozott egymáshoz a nagyközség ünneplő közössége.

Kis forradalmárok Gyergyóremetén


A csutakfalvi kisiskolások eredeti, tanítók által megrendezett, a forradalom kitörését megelevenítő előadását a művelődési otthon teltházának vastapsa üdvözölte Gyergyóremetén. A 48-as forradalom egyéniségeinek karaktereit megformázó kisdiákok oly beleéléssel közvetítették a számukra is élő üzenetet, hogy a jelenlévők akár diákszínjátszó fesztivál nagydíjas előadásán is érezhették magukat. Remetei jellegzetességként székelyruhás lovas kisdiákok és ifjak poroszkáltak  – többen nyereg nélkül, „szőrin” ülve meg paripáikat - a központban és az ünnepi menet élén, őket szekérben ülő népi zenészek és korabeli katonadalokat éneklők, majd a község elöljárói és ünneplők követtek.

Alfalu: történelmi séta diákokkal


Tavaly tett ígéretet tettt az alfalvi iskola diáktanácsa arra, hogy évről-évre éltetni fogja a Március 15.-i ünnepen a temetőben elszórtan nyugvó 48-as hősök sírjainál a „történelmi séta” nevű momentumot. A község kösztiszteletben álló, legendás személyisége, Fülöp Sándor maga is jelen volt az idei sétán: ő az, aki feltárta a honvéd sírokat és közel két évtizede kezdeményezte a temetőben tett kegyeleti sétán való emlékezést. Az idős kutatót köszöntő György István polgármester a hagyomány megteremtését köszönte, az emlékoklevelet átvevő „Sanyi bácsi” pedig a virágcsokrokkal emlékező diáksággal tartott a sétában.

Ditró: dalos lányok – és aktuálpolitika


Gazdag műsorral köszöntötte az ünnepet a Szivárvány Havasán nevet viselő ditrói hagyományőrző csoport – a székelyruhások fellépése, dalaik átszőtte, lazította az ünnepi beszédek politikai aktualitását. „Nem titok számunkra az, hogy az oszd meg és uralkodj jelszó mai napig egy érvényes kifejezés, melynek egyre nagyobb szeretettel próbálnak sokan érvényességet szerezni. Úgy gondolom, hogy van a magyarságban még annyi erő, annyi összefogási készség, hogy ne engedjen ennek az akaratnak, hiszen ahogy 1848-ban úgy ma is vannak akik szolgaságban, az egy véleményben, a mindenhatóságban, a parancs szavában hisznek és a romániai magyarságra szeretnék erőltetni akaratukat, csak, hogy bennünket nem olyan fából faragtak, mi tudjuk, hogy mi a szabadság és kiállunk érette ahogy az őseink is tették” - fogalmazott Bende Sándor megyei tanácsos a ditrói művelődési házban  mondott beszédében. Puskás Elemér polgármester Kossuth Lajos üzenetét idézte: „ha most ki-ki maga feje után indul s külön, meg külön szertehúzva dolgozunk, elvesztünk okvetlenül, ellenben ha az egészet felfogó tekintetből indulva egy combinált irányban concentrice dolgozunk, meg vagyunk mentve bizonyosan”.

Borszék: családi ünnep


Negyedszázan, nagycsaládosok, idősek és nagyon sok fiatal gyúlt össze Borszékon a Március idusa ünnepén. A gyerekekkel folytatott előzetes, szabad beszélgetésben kitűnt: fontosnak és jóérzésnek találják az ünnepet, s ezt az ünnepi beszédek alatt is látni lehetett: azt, amit a válaszaikban úgy fogalmaztak meg: „büszkék rá, hogy magyarok”. Ünnepi beszédében Mik József polgármester arra buzdította a magyar szülőket, hogy gyerekeik csakis magyar óvodába, iskolába írassák, „különben elmaradnak a világ egyik leggazdagabb, legértékesebb nyelve elsajátításától (ami, ugye, anyanyelvünk),  irodalomtól, történelmünk megismerésétől. Mint fogalmazott: a Március 15.-i ünnepünket világszerte méltóan és tisztelettel veszik tudomásul, és sokszor csodálkozva fogadják, hogy mire képes Mária népe.
 Bakos Balázs plébános kiemelte: a 48-as forradalom nem csak-15 én kell eszünkbe jusson hanem mindennapi életünkbe kell bevinni, bíznunk kell egymásban, segíteni, és inkább a jót látni minden magyar testvérben. „Ha mindenkit szeretettel fogadunk el, megértéssel bánunk, együttérzünk, ez úgymod átszáll, áthat mindenkire aki körülöttünk van és ez lassan megváltoztatja a legborúlátóbb magyart is  - hát nem ez a cél?” – hangzott el a kérdés.
 A borszéki iskolás gyerekek közel órás műsorral készültek,  s a borszéki fúvósok zenekara Kossuth-dalokat intonált.

Kokárdás ünnep: Újfalu, Galócás, Marosfő

Újfaluban már az ünnep előestéjén elkezdődött a községben a kalákázó kokárdakészítés a marosfalvi iskolában, gyermekek és szülők részvételével. Az ünnepi szentmisén az Elekes Vencel általános iskola diákjai, kórusa ünnepi műsorát hallgathatták az egybegyűlt elöljárók és helyiek. Elekes-Köllő Tibor helyi RMDSZ-elnök beszédében kihangsúlyozta: „a mi küzdelmeinket mások helyettünk nem fogják megvívni, a ránk váró munkát mások nem fogják elvégezni.”
A galócási magyarság ünneplőinek Antal József plébános az 1848 március 15-i eseményeket idézte fel, Isán Margit tanítónő  kis tanítványainak másora pedik könnyeket csalt az ünneplők – közel száz felnőtt – szemébe.


Maroshévízen a hagyományos ünnepi megemlékezést az idén is a római katolikus templomban tartotta a szervező RMDSZ és Kemény János Elméleti Líceum. A délutáni mise után, a zsúfolásig  megtelt templomban Séra Ilona igazgató - RMDSZ választmányi tag –mondott ünnepi megemlékező-, és a jelennek üzenő beszédet, majd a gimnázium tanulói mutatták be a székely és magyar Himnuszokkal záródó műsorukat.
Marosfőn hagyomány március idusán, hogy a helybéliek autóbuszokat bérelve indulnak a Fórika István vezette marosfői RMDSZ szervezésében a nyergestetői ünnepségre, ott róva le kegyeletüket az Ünnepen.
Március 15. Gyergyóban Március 15. Gyergyóban Március 15. Gyergyóban