Markó Béla: visszaélés a MOGYE-ra vonatkozó bírósági döntés

2012.05.06. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Markó Béla: visszaélés a MOGYE-ra vonatkozó bírósági döntés

Visszaélés a bíróság döntése, amellyel felfüggesztette a MOGYE magyar karának létrehozására vonatkozó kormányhatározatot, a döntést természetesen meg fogjuk támadni – jelentette be Markó Béla szombaton, Marosvásárhelyen. Az RMDSZ volt elnöke közölte, kezdeményezni kell a per Marosvásárhelyről való áthelyezését is.

Mint ismeretes, a Marosvásárhelyi Táblabíróság pénteken felfüggesztette a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar és angol nyelvű orvosi és gyógyszerészeti karát létrehozó kormányhatározatot.

 

Markó Béla úgy értékelte, azért visszaélés a döntés, mert miközben az ügyet mindössze decemberben tárgyalja érdemben a bíróság, most „hihetetlen könnyedséggel” felfüggesztették a kormányhatározatot. „Meg kell kérdeznem: ezek szerint már tudják, hogy mi lesz decemberben az érdemi döntés?  Ha nem tudják, akkor miért függesztik fel a kormányhatározatot?  Ez azt jelenti, hogy megpróbálják legalább egy évvel elhalasztani az oktatási törvény alkalmazását az orvosi egyetemen, hiszen ha a bíróság akarata érvényesül, akkor ősszel nem tudna beindulni a magyar oktatás olyan szervezésben, ahogyan azt a törvény előírja. És persze meg kell kérdeznem, hogy az alkotmányos, törvényes jogokat hogyan lehetséges egy bíróságnak akár ideiglenesen is felfüggeszteni?  Természetesen meg fogjuk támadni a bíróság döntését- szögezte le. 

 

Markó Béla úgy értékelte: aggasztó, hogy ma sok romániai politikus megkérdőjelezi az erdélyi magyarság jogát az anyanyelvű oktatáshoz, beleértve az orvosi képzést is, és fennáll a veszélye annak, hogy miután az elmúlt két évtizedben sikerült fokozatosan bővíteni az anyanyelvű oktatást, most megpróbálják szűkíteni ezeket a megszerzett jogokat. „Azt javasolom a romániai politikusoknak és döntéshozóknak, hogy gondoljanak arra, mit sikerült közösen elérnünk a kisebbségi jogok bővítése terén, és hogy továbbiakban is az etnikumközi együttműködés és nem az nemzetiségek közötti feszültségkeltés útján kell továbbhaladnunk – hangsúlyozta Markó Béla.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.