Megvalósul az ANAF decentralizációja – döntéshozó fórumként szavazta meg a képviselőház az RMDSZ törvényét

2019.02.27. | Képviselőház

Ezentúl megyei szinten, lakóhelyükhöz, székhelyeikhez legközelebb intézhetik pénzügyeiket a vállalkozók és a magánszemélyek azt követően, hogy a képviselőház plénuma ma délben döntőházként szavazta meg az RMDSZ által kezdeményezett, megyei pénzügyi hatóságok (ANAF) decentralizációját előíró törvényt. Szabó Ödön, a Szövetség képviselőházi frakcióvezetője a szavazást követően elmondta, hogy kitartó munkával és sorozatos egyeztetések nyomán sikerült többséget szerezni az RMDSZ által kidolgozott törvénynek, így amennyiben az államelnök kihirdeti és érvénybe lép, a pénzügyi ügyintézés közelebb kerül az állampolgárhoz.

„Mindvégig azt tartottuk szem előtt, mind a tervezet kidolgozásának folyamatában, mind pedig a parlamenti viták alatt, hogy minél közelebb vigyük az ügyintézést az állampolgárokhoz. A pénzügyi hatóságok regionalizációja nemcsak a vállalkozóknak, hanem a magánszemélyeknek is többletbürokráciát jelentett, és fölösleges utak megtételére kötelezte őket. Az RMDSZ ezen a folyamaton egyszerűsít azzal, hogy az adóügyek intézését visszahelyezi megyei szintre” – fogalmazott Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője.

Bende Sándor, a Szövetség Hargita megyei parlamenti képviselője, a törvény kezdeményezője rámutatott arra, hogy miért volt szükség erre a kezdeményezésre: „2013-ban a kormány egy sürgősségi kormányrendelet által átszervezte az ANAF felépítését, ezáltal regionális szintre emelte az adóügyekre vonatkozó ügyintézést. Erre a folyamatra 70 millió eurós hitelt szerződött le a  Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, azonban ezt az összeget csak nagyon kis arányban tudta lehívni. Sajnos a pénzalap lehívására előírt határidő lejárt és a kormányrendelet által foganatosított intézkedés is kudarcot vallott, nem érte el a célját, hiszen nem tudták hatékonyan begyűjteni az adókat a magánszemélyektől és vállalkozásoktól. Ezért van szükség az intézmény újjászervezésére, amely által közelebb visszük az ügyintézést is az állampolgárokhoz.”

A törvény az államelnöki kihirdetést követően, 3 hónapon belül lép érvénybe, ez idő alatt a pénzügyminisztérium köteles lesz önálló jogi személyiséggel felruházni a megyei pénzügyi igazgatóságokat.