Winkler Gyula: Nem az embereket kell a munkalehetőséghez vinni, hanem helyben kell munkát biztosítani a település lakóinak

2012.11.13. | Parlamenti választások , Erdély 2020
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler Gyula: Nem az embereket kell a munkalehetőséghez vinni, hanem helyben kell munkát biztosítani a település lakóinak

Hegedüs Csilla képviselőjelölt és Lőrinczi Zoltán szenátorjelölt meghívására mutatta be Winkler Gyula EP-képviselő az Erdély 2020 stratégiát a bonchidai Bánffy kastélyban. A találkozón részt vettek a térség önkormányzatainak képviselői, polgármesterek, alpolgármesterek. A találkozó célja az volt, hogy a térséget felkészítsék a következő pályázati ciklus kihívásaira, hiszen az Európai Uniós pénzalapok lényeges fejlesztési eszközt jelentenek. Winkler szerint ezek a források az önkormányzatok költségvetésének akár a 30 százalékát is kitehetik.

Az Erdély 2020 stratégia megalkotását széles körű konzultáció előzte meg. Ennek része volt az Erdélyi Konzultáció, valamint a különböző szakmai és rétegszervezetekkel való egyeztetés. Ennek köszönhetően az Erdély 2020 reális igényekre és potenciálokra, helyi értékekre épül. Winkler szerint olyan pályázatokat lehet majd leadni, amelyekre ténylegesen szükség van az adott térségben.

Az RMDSZ már 2005-ben benyújtotta a régiók átszervezésére vonatkozó javaslatát, amelyben 16 régió szerepel. Az RMDSZ által javasolt felosztás és működési elv biztosíthatja azt a gazdasági függetlenséget, amely szavatolná, hogy a helyben megtermelt pénz minél nagyobb százaléka maradjon a térségben.

Az Erdély 2020 stratégiát az előző költségvetési ciklus rossz tervezése  szülte. A következő költségvetési ciklusban 110 célirányzat várható, ez 110 pályzati lehetőséget jelent. Ezek közül 55 került be a stratégiába, amelyek különösen fontosak az Erdélyiek syámára. Várhatóan ezekre fognak pályázni az önkormányzatok, az üzleti szféra és a civil szervezetek. Winkler Gyula 13 célirányt emelt ki, amelyek a teljes pénzösszeg körülbelül 65 százalékát fedik le. A 13 célirány egyike a vidékfejlesztés, amelyben helyet kap az infrastruktúra felújítása is. A másik a mezőgazdasági üzemek és vállalkozások fejlesztése. Cégek és egyéni vállalkozók egyaránt pályázhatnak, többek között mezőgazdasági eszközökre, fontos az, hogy többletpontot kap a pályázatok elbírálásánál az, aki társulás formájában pályázik. Az energiahatékonyság Winkler szerint a közintézmények felújítását jelenti. A polgármesteri hivatalok, iskolák felújításakor, ha kicserélik a tetőzetet, az ablakokat, szigetelik az épületet, akkor nő az energiahatékonyság, ugyanakkor jól jár a gyártó,és a vállalkozók is dolgoznak. A folyamat végén az intézmény energiafogyasztása akár 40 százalékkal is csökkenhet. Ennek egyik jó példája Romániában a Zöld Ház program, amelyre viszont nagyon kevés pénzt utaltak ki. Ugyanez az elgondolás érvényes a cégek mellett az önkormányzatokra is.

Egy másik fontos téma Winkler szerint a hulladékgazdálkodás, amely a következő 7-8 évben hangsúlyos lesz. A kohéziós politikáról és a regionális fejlesztési alapról az EP-képviselő elmondta, hogy megmarad a jelenleg érvényes pályázati rendszer, és hamarosan el kell jutni oda, hogy vidéken mindenütt meglegyen a vízhálózat, szennyvízhálózat. A regionális alapból az önkormányzatok mellett a kis- és középvállalkozások is hívhatnak le forrásokat. Az RMDSZ álláspontja, hogy ide sokkal több pénz kell, mint amennyi az elmúlt években volt, kiemelten kell támogatni azokat a kisvállalkozásokat, akik exportra termelnek. Az EP-képviselő Németországot hozta fel jó példaként, ahol szinte minden településen van egy kisebb gyár, ahol 40-50 embert foglalkoztatnak, nagyobb cégeknek gyártanak alkatrészeket. Nem az embereket kell a munkalehetőséghez vinni, hanem helyben kell munkát biztosítani a település lakóinak.

Lőrinczi Zoltán szenátorjelölt, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ frakciójának vezetője a mezőgazdasággal kapcsolatos pályázatok jelenlegi állapotáról beszélt, illetve arról, hogy milyen változásokra lehet számítani a közeljövőben. A szenátorjelölt szerint szemléletváltásra van szükség, a kis háztáji gazdaságról át kell térni a nagyobb, előre tervezhető gazdasági formákra, ezt társulások formájában lehet a legkönnyebben életben tartani.

Hegedüs Csilla képviselőjelölt az integrált pályázatokról beszélt, amelyben a mezőgazdasági támogatások mellett szerepet kapnak a vidék más fejlesztési lehetőségei. A mezőgazdaság mellett hagsúlyt kell fektetni az alternatív gazdasági egyesületek kialakítására is, mint a kisipar, a turizmus, a helyi hagyományos termékek ipara.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.