Nem vagy egyedül: 1 millió európai polgár a sokszínűségért

2013.05.23. | Kisebbségvédelem , FUEN , Kisebbségi polgári kezdeményezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nem vagy egyedül: 1 millió európai polgár a sokszínűségért

Az RMDSZ kolozsvári székházában mutatták ma be az európai polgári kezdeményezés bizottságát egy rendkívüli sajtótájékoztató keretén belül, amelyen részt vett Kelemen Hunor szövetségi elnök, Borbély László politikai alelnök, Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke, Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke és Martha Stocker, a Dél-Tiroli Néppárt alelnöke.

Az európai polgári kezdeményezés négy szervezet partnerségével indult. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) az európai őshonos, nemzeti kisebbségek 94 szervezetét tömörítő ernyőszervezet az RMDSZ-el és a Dél-Tiroli Néppárttal közösen, az Európai Nemzetiségi Fiatalok (YEN) támogatásával idén január 14-én, Dél-Tirolban írtak alá együttműködési megállapodást a kisebbségi európai polgári kezdeményezés elindításáról. Az alapítókhoz rövid időn belül csatlakozott a felvidéki Magyar Közösség Pártja, az olaszországi németek és ladinok, a franciaországi bretonok és elzásziak, a belgiumi németek, a lengyelországi németek és kesubiak, a németországi dánok, szinti romák és frízek, a hollandiai frízek, a dániai németek, a görögországi törökök, az ausztriai szlovének, horvátok és magyarok.

A héttagú bizottság tagjai: Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Luis Durnwalder, Dél-Tirol Autonóm Tartomány kormányzója, , Karl-Heinz Lambertz, a belgiumi németajkú közösség kormányának miniszterelnöke, Anke Spoorendonk, Schleswig-Holstein tartomány igazságügyi, művelődési és Európa-ügyi minisztere, Jannewietske de Vries, a hollandiai Nyelvi Sokszínűséget Támogató Hálózat elnöke, valamint Valentin Inzko, az ENSZ Bosznia Hercegovinai főképviselője, a karintiai Szlovének Nemzeti Tanácsának elnöke.

Az alapító elnökök megállapodtak abban, hogy keretszabályozási csomagot készítenek elő az európai nemzetiségek védelméért (angol rövidítése: Minority SafePack), amelyet csatolnak a kisebbségi állampolgári kezdeményezés szövegéhez.

A most megalakult testület feladata, az európai szabályozás értelmében, a kezdeményezés benyújtása, illetve az aláírásgyűjtési kampány fenntartása lesz.

„Az európai polgári kezdeményezés az elmúlt ötven esztendő legfontosabb kisebbségi törekvése Európában. Biztos vagyok abban, hogy az európai államok nemzeti kisebbségei közötti szolidaritás sikerre viszi ezt a kezdeményezést, így kötelező érvényű szabályozás lép életbe a nemzeti közösségek védelme érdekében. A nyelvi, vallási, kulturális sokszínűség érték Európában, ezt meg kell erősítenünk” – mondta ma Kelemen Hunor, majd hozzátette, a Szövetség 250.000 támogatói aláírás összegyűjtését vállalta.

A szövetségi elnök szerint a keretszabályozási csomag olyan lehetőséget jelent, amely ráirányítja az európai uniós intézmények és a többségi társadalmak figyelmét a kisebbségi kérdésre. „Olyan javaslatcsomagot alkotunk, amely kitér az európai uniós jog minél több területére, és, amelyben valamennyi kisebbségi szervezet megtalálja a számára fontos előírásokat. A csomag a következő egy-két évtizedre meghatározóan tartalmazza majd az európai kisebbségvédelem alaptételeit”- hangsúlyozta Kelemen Hunor.

“Amint arról korábban is beszámoltunk, a kezdeményezést rajtunk kívül hét tagállam karolta fel. Ezeken belül olyan nemzetközileg is elismert személyiségek adták a nevüket az indítványhoz, akik egyrészt valamennyien nemzeti kisebbségi csoportok tagjai, másrészt pedig olyan politikai háttérrel rendelkeznek, hogy jelenlétük már garantálja a kezdeményezés fontosságát” – fogalmazott Borbély László.

„Számunkra fontos, hogy ezek a vezetők, az Európai Unió különböző országaiból mellénk álltak, és reményeink szerint a következő időszakban csatlakoznak hozzánk mind hazai, mind külföldi kisebbségi szervezetek. Ez a kezdeményezés az Európában élő kisebbségek szolidaritásáról szól, hiszen a FUEN-nek több mint 90 kisebbséget képviselő tagszervezete van, és a nyelvi sokszínűséget támogató hálózat is több mint 15 veszélyben levő nyelvet beszélő közösséget fog össze” – fogalmazott Borbély, hozzátéve, a 7 tagállamban összegyűjtött egymillió aláírás kíséretében egy olyan kezdeményezést lehet benyújtani az Európai Bizottsághoz, az Európai Parlamenthez, amely az unió kompetenciájával összhangban bizonyos szabályozások kibocsátását eredményezheti.

A Minority SafePack csomagban hat területen új, konkrét intézkedést kér az Európai Uniótól: a regionális és kisebbségi nyelvek, oktatás, művelődés és kulturális sokszínűség, a regionális politika terén, a közképviselet és a civil szervezetek bevonása, az esélyegyenlőség és diszkrimináció-mentesség terén, az audiovizuális média és digitális tartalom kapcsán, valamint a kisebbségi közösségek regionális és állami támogatására vonatkozóan.

„Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója az Európában élő kisebbségek ernyőszervezete, amelyet több mint 30 ország 90 kisebbségi szervezete alkot, ezek közül az RMDSZ a legnagyobb létszámú kisebbséget képviselő szervezet” – ismertette Hans H Hansen, a FUEN elnöke. Hozzátette, „ha a kisebbségekről beszélünk, fontos megemlítenünk, hogy Európában 100 millió olyan ember él, aki tagja egy őshonos nemzeti közösségnek, tehát minden hetedik európai polgár valamely kisebbséghez tartozik.”

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke kijelentette: „számunkra nagyon fontos, hogy sikeres legyen ez a kezdeményezés, hiszen húsz éves tapasztalataink az európai kisebbségpolitikával kapcsolatban azt mutatják, hogy a kilencvenes években ezen a téren beindult fejlődés a 2000-es évek elejére lelassult, ez pedig annak köszönhető, hogy a jelenlegi európai kisebbségvédelmi normák csupán ajánlások szintjén jelennek meg”.

Berényi József kifejtette, hogy az európai polgári kezdeményezés célja éppen az, hogy a kisebbségvédelem terén is létezzenek kötelező érvényű jogi normák.     

A kezdeményezést hivatalosan a FUEN 2013. júniusi, dél-tiroli, Brixenben megrendezett kongresszusán indítják el, ezt követően kerül bejegyzésre a Bizottságnál. Az aláírásgyűjtési kampány 2013 nyarán kezdődik és 2014 nyarán ér véget, egy időben az Európai Parlamenti választásokkal. Az Európai Parlamentben rendezett közmeghallgatás és az Európai Bizottság válasza 2014 őszére várható.

Az európai polgári kezdeményezés egy új jogi eszköz, amely csupán 2012. április 1-e óta teszi lehetővé kampányok indítását. Az eszköz lényege, hogy az unió legalább hét tagállamát képviselő hét személyből álló polgári bizottság bejegyez egy kezdeményezést, kampányt indít és egy éven belül egymillió aláírást gyűjt össze Európában. Az EU legalább hét tagállamából kell összegyűjteni - az ország méretétől függő - minimális számú támogatást. Sikeres aláírásgyűjtési kampányt követően, a szervezőknek lehetőségük lesz arra, hogy bemutassák kezdeményezésüket az Európai Parlamentben, a Bizottságnak pedig meg kell fontolnia a javaslatot.

Kolozsvárott mutatkozott be az európai polgári kezdeményezés bizottsága Kolozsvárott mutatkozott be az európai polgári kezdeményezés bizottsága Kolozsvárott mutatkozott be az európai polgári kezdeményezés bizottsága
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.