Németországban, Horvátországban és Bulgáriában folytatódott a Minority SafePack-aláírások benyújtása

2018.04.25. | Minority SafePack
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Németországban, Horvátországban és Bulgáriában folytatódott a Minority SafePack-aláírások benyújtása

Hétfőn Kölnben, kedden Zágrábban, szerdán pedig Szófiában nyújtotta be a FUEN a helyi szervezőkkel közösen a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést támogató nyilatkozatokat az illetékes nemzeti hatóságoknak.

A németországi eseményen, amelyen a dán, szorb, fríz és roma közösségektől származó 18 955 aláírást adtak át, Vincze Loránt köszönetet mondott a kezdeményezés támogatóinak. „Ez egy erős üzenet azoktól a közösségektől, amelyek arra kérik az Európai Uniót, hogy védje és ismerje el az őshonos kisebbségeket” – fogalmazott Kölnben a FUEN elnöke, akit Karl-Peter Schramm, a németországi Kisebbségi Tanács elnöke is elkísért az átadásra. A németországi aláírások hitelességének ellenőrzéséért felelős Közigazgatási Szövetségi Hivatal munkatársai egyetértettek a kezdeményezőkkel abban, hogy az európai polgári kezdeményezés intézménye nehézkes, ezért szükséges a reformja annak érdekében, hogy egyszerűbbé váljon a támogatói aláírások összegyűjtése. 

Kedden 17 433, a Minority SafePack kezdeményezést támogató aláírást adtak át Zágrábban a horvátországi hatóságoknak. „A Minority SafePack kezdeményezés a szolidaritásról is szól, számos közösség támogatását élvezi. Itt, Horvátországban a magyar és a szerb kisebbségek fogtak össze, és közös erővel lépték át az országos küszöböt. Európa számos más nemzetiségével együtt ők is védelmet és elismerést kérnek az Európai Uniótól” – fogalmazott az átadás alkalmával Vincze Loránt, a FUEN elnöke.

A horvátországi magyarság, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége mindent megtett annak érdekében, hogy ez a nemzeteken átívelő projekt sikerrel járjon. Örülök, hogy egy ilyen nagyszerű kezdeményezés részesei lehettünk, és várjuk az eredményeit” – nyilatkozta Janukovics Róbert, a HMDK parlamenti képviselője. „Ez egy fontos nap a horvátországi szerbek és a többi kisebbség számára. Horvátországban nem sikerült gyakorlatba ültetni minden olyan jogot, amellyel az itteni kisebbségek papíron rendelkezik. Reméljük, hogy a kezdeményezéssel sikerül felhívni erre a figyelmet, és társadalmi hozzájárulásunkra is rávilágít” – tette hozzá Saša Milošević, a zágrábi szerb kisebbségi tanács elnöke.

Szófiában szerdán 24691 aláírást adott át a hatóságoknak Vincze Loránt és Ilhan Kjucsjuk EP-képviselő. A FUEN elnöke az átadást követően kiemelte annak jelentőségét, hogy Bulgáriában egy ifjúsági szervezet, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (MRF) ifjúsági szárnya szervezte meg az aláírásgyűjtést. A Minority SafePack kezdeményezés elsősorban a jövő generációinak szól – mutatott rá Vincze. „Az 1 320 000 európai polgár üzenete kristálytiszta: azt akarják, hogy az EU támogassa a nyelvi és kulturális sokszínűséget” – mutatott rá.

Az átadást követően Vincze Loránt a bolgár parlamentben találkozott a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (MRF-DPS) elnökével, Musztafa Karadaiával, akivel a bulgáriai és romániai kisebbségek helyzetéről, illetve a Minority SafePack kezdeményezéssel kapcsolatos további teendőkről egyeztettek.

A Minority SafePack kezdeményezést összesen 1 319 009 európai uniós állampolgár támogatta aláírásával. A tagállamok illetékes hatóságainak három hónap áll rendelkezésére az aláírások hitelesítésére.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.