Nyolc év után újra három megyei tanácsos Brassó megyében

2016.06.07. | Brassó
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nyolc év után újra három megyei tanácsos Brassó megyében

Barssó megyében az RMDSZ-nek az eddigi kettő helyett három megyei tanácsosa van, Brassó városban sikerült újra megszereznie a két tanácsosi helyet. Két, eddig képviselet nélküli tanácsban (Halmágy, Botfalu) sikerült egy-egy tanácsosi helyet szerezni. Három magyar polgármester folyatathatja a munkát Ürmösön, Alsórákoson és Apácán – értékelt Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke.

„Elsősorban szeretném megköszönni a Brassó megyei magyarok bizalmát. Köszönjük, hogy szavazataikkal támogatták az önkormányzati választásokon indult jelöltjeinket, akik számára ez megbízatást, felelősséget jelent. Szép számban szavazott a magyar közösség, az eredmények nagyon jók. Ugyanakkor szeretném megköszönni az urnabiztosaink, a helyi RMDSZ-elnökeink, a jelöltek, valamint a kampányban részt vevők munkáját, amely nélkül mindez nem sikerülhetett volna. Az elért eredményeink növelik a magyar közösség erejét” – mondta.

„Nyolc év után újra három megyei tanácsosunk van az eddigi kettő helyett – annak ellenére, hogy az elmúlt 10 évben húsz százalékkal csökkent a magyarság száma. Ez egy kiemelkedő eredmény, amit méltón mutathat fel közösségünk. Az elmúlt négy évben a megyei tanácsban nehéz körülmények között kellett dolgozzunk, viszont sikereket is tudtunk elérni, ennek is köszönhető az eredmény. Az RMDSZ megyei és városi szinten jó tárgyalási pozícióban van most, és ezt a magyarság javára tudjuk fordítani” – hangsúlyozta a megyei elnök.

Az RMDSZ megyei tanácsosi listájára 15098 szavazatot kapott, amely az érvényes szavazatok 6,99 százalékát jelenti, illetve a Brassó városi tanácsosi listára 5524 szavazatot, amely az érvényes szavazatok 6,38 százalékát teszi ki. Ezek az eredmények azt jelentik, hogy az RMDSZ a megyei tanácsban közel 9 százalékos politikai súllyal, a városi tanácsban pedig 8 százalékos súllyal bír majd – mindkét arány jóval a demográfiai arányunk felett van.

Az RMDSZ a megyében három településen őrizte meg polgármesteri tisztségét: Ürmösön Gergely János, Alsórákoson Epureanu János és Apácán Bölöni László továbbra is folytathatja a munkát. Az elnök csalódottan ismertette, hogy Tatrangon, sajnálatos módon, elveszett a polgármesteri hely. Olyan településről beszélünk, ahol a magyarok aránya csupán 28,9 százalék, ennek ellenére Szakál András polgármesterjelölt csak 100 szavazattal veszítette el a tisztséget, 1417 szavazatot kapott. Fontos megemlíteni, hogy egy független, magyar jelölt 129 szavazatot vitt el. Ha ez nem történik meg, ma magyar polgármestere lenne a községnek. A tanácsosi listára 1314 szavazatot kaptak. Itt is lényeges tudni, hogy a független magyar tanácsosjelölt 80 szavazatot vitt el, és ahhoz, hogy meglegyen Tatrangban a hatodik magyar tanácsosi hely, 16 szavazat hiányzott. Szakál András és csapata munkáját tisztelettel megköszönjük, hiszen egy nagy feladatot kaptak és keményen dolgoztak. „A kudarcot sokunk számára nem kompenzálja a többi pozitív eredmény. Viszont továbbra is számítunk a csapatra, a tanácsosokra, és természetesen Szakál Andrásra. Csak bátorítani tudom őket, hogy folytassák, amit elkezdtek” – emelte ki Kovács Attila. A megyei elnök a tanulságokat folytatva, elmondta, hogy Apácán, a Bölöni Lászlóval szemben elindult EMNP-s magyar ember jelöltsége nem vezetett jóra, megosztotta a magyar közösséget. Kevesen múlott az, hogy a község vezetése egy olyan ember kezébe kerüljön, aki nem képes arra, hogy jó irányba vezesse a falut, ez a magyar közösség kárára lett volna.

Jelentős sikereket tud felmutatni a Szövetség az olyan szórványtelepüléseken, mint Halmágy, Botfalu, ahol sikerült bejutni a tanácsba. Ez bebizonyította, hogy a képviselet nélküli településen is el lehet érni, hogy az RMDSZ-nek legyen tanácsosa. Kőhalomban sikerült egy helyett két tanácsosi helyet szerezni. Bodolán 27 év után történelmi pillanat, hogy három helyett négy magyar önkormányzati képviselő tevékenykedhet a helyi tanácsban. A megye további magyarlakta településein az RMDSZ megtartotta a magyar közösség képviseletét: Höltövény, Kóbor, Krizba, Kaca, Zsiberk, Homoród község, Olthévíz, Szásztyúkos, Keresztvár.

„Bebizonyosodott, hogy szórványban a széthúzás veszélyezteti a magyarság képviseletét az önkormányzatokban. Összegzésképp elmondhatom, hogy ahol jó csapat van, jó a jelölt, sikeresen tevékenykedtek eddig, ott lehet eredményeket elérni. A magyar közösség erőt tud felmutatni azáltal, hogy képviseletét – a veszteségek ellenére is – gyarapítani tudta. Sikeres választásokat zártunk, ami a magyar közösségnek köszönhető. Ez maradjon példa számunkra, törekedjünk, építkezzünk tovább. A megválasztott képviselők, akiknek Önök bizalmat szavaztak, folytatják a munkát” – összegzett Kovács Attila.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.