Péter Ferenc: az anyanyelvű oktatás elleni támadás az alkotmánybíróság mai döntése

2018.03.19. | Marosvásárhely

A Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozását megakadályozó alkotmánybírósági döntés felháborító és szomorú hír közösségünknek. Miközben modellértékűséggel henceg Románia, mást mutat a valóság: alkotmányellenesnek nyilvánítják egy kisebbségi nyelven működő tanintézet létrehozását. Nem demokratikus jogállam az, ahol még a parlament sem tudja érvényesíteni az Alkotmány által biztosított kisebbségi jogokat.

A legszomorúbb tény, hogy egy olyan iskola megalapítását akadályozzák, amelyre igencsak nagy igény van Marosvásárhelyen. Az itt tanuló gyerekek kivételes oktatásban részesülhettek a felekezeti iskolában, és semmi áron nem szeretnének más intézményben tanulni. Itt több száz gyermek sorsa és több tíz pedagógus boldogulása forog kockán ahhoz, hogy az alkotmánybíróság egy tollvonással „megoldottnak” gondolja az iskola helyzetét.

Az anyanyelvű oktatás elleni támadás az alkotmánybíróság mai döntése. Érthetetlen közösségünk számára az is, miért zavarja a Népi Mozgalom Pártot és a Nemzeti Liberális Pártot egy magyar felekezeti iskolának a léte. Ez az ország nem alkalmazza mintaszerűen a kisebbségi jogokat, csak henceg vele. Ma azt tapasztaljuk, hogy néhány száz diák magyar nyelven való tanulásának megakadályozása fontosabb annál, hogy közösen tervezzünk, országépítésbe kezdjünk, hogy végre autópályán közlekedhessünk, és egészségügyi rendszerünkön is javítsunk” – nyilatkozta Péter Ferenc, az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének elnöke.

A további lépésekről az RMDSZ országos vezetésével, az szülőkkel, illetve az egyház képviselőivel egyeztetnek. A maros megyei, marosvásárhelyi közösség továbbra sem mond le az iskoláról!