Prioritás a fiatalok munkájának támogatása

2019.04.19. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Prioritás a fiatalok munkájának támogatása

Fotó: Kocsis B. János

Kovászna Megye Tanácsa 2008 óta minden évben elkülönített ifjúsági alapot, amely lehetőséget biztosított a megyében működő ifjúsági szervezeteknek arra, hogy közösségi programokat szervezzenek. A tavalyi volt az egyetlen olyan év, amikor a kormány felelőtlensége miatt, a költségvetési megszorításoknak köszönhetően nem sikerült pénzt elkülöníteni ifjúsági pályázatokra, annak ellenére, hogy megvolt rá az akarat. Idén viszont kiemelt fontossággal bírnak az ifjúsági szervezeteket célzó pályázatok, hiszen az eddigi 125.000 lej helyett idén 150.000 lejt biztosít a megyei önkormányzat.

A csütörtöki megyei tanácsülésen hozott döntést követően Oltean Csongor, a Miért elnöke, RMDSZ EP-képviselőjelölt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnökével és Kelemen Szilárd-Péter Hárít elnökkel egyeztetett az idei év prioritásairól.

Az országban mindössze öt megyében van ifjúsági alap, ezek közül az egyik Kovászna megye. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke ennek kapcsán kiemelte, fontosnak tartották az elsők között létrehozni ezt a kimondottan fiataloknak szóló támogatási formát, hiszen ezáltal célirányosan segítik a fiatalok kezdeményezéseit. „Évről-évre növeljük az ifjúsági alapra szánt keretet, ezáltal biztosítva a városi és vidéki, diák és ifjúsági szervezetek számára az anyagi forráshoz való hozzájutást és rendezvényeik megvalósítását. Fontosnak tartjuk a fiatalok munkáját, mely nemcsak a közösségépítésben elengedhetetlen, hanem a civil társadalom utánpótlásában is” –jelentette ki az elnök.

Oltean Csongor hozzátette: Kovászna megye önkormányzata első perctől kezdve felismerte az ifjúsági szervezetek támogatásának fontosságát és lehetőségeihez mérten minden évben elkülönített összegeket ezek támogatására. „Fontosnak tartom, hogy idén sikerült elkülöníteni egy nagyobb összeget az elmúlt évekhez képest, hiszen ezek a támogatások létfontosságúak a megyében működő ifjúsági szervezetek számára. Több olyan ifjúsági szervezet működik a megyében, amelyek támogatása elengedhetetlen a közösség számára, hiszen ezek az ifjúsági tevékenységek olyan közösségi élményt biztosítanak a fiataloknak, amelyek segítségével a fiatalok hasznos szereplőivé válnak a közösségnek” – fejtette ki.

Kelemen Szilárd-Péter, a Hárit elnöke elmondta: azokon a településeken, ahol odafigyelnek a fiatalokra, támogatják őket és az önkormányzatok ifjúsági alapot hoznak létre eredményesebb a közösségi munka. Azóta, hogy a megyei önkormányzat ifjúsági alapon keresztül finanszírozza az ifjúsági szervezeteket a fiatalok megtanultak pályázatot írni. A 2008 óta folyamatosan növekvő költségvetésű megyei ifjúsági alap a kiinduló pontja az ifjúsági szervezeteknek az európai uniós források irányába.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.