Prioritás a nagyvárosi szórványközösségek támogatása

2012.03.20. | Szórvány , Szociális

A 2011. évi népszámlálás részeredményei bebizonyították azt, hogy amikor szórványról beszélünk, a gond elsősorban a nagyvárosok lakótelepein van, ugyanis Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely lakótelepein több fiatal kerül nyelv- és identitásváltás küszöbére, mint ahányan a hagyományos, dél-erdélyi szórványközösségekben – nyilatkozta Székely István, a Szövetség főtitkárhelyettese ma Budapesten az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézete által szervezett konferencián.

A romániai szórványkutatások legújabb eredményei rendezvényen az RMDSZ politikusa “A nagyvárosi szórvány, mint a szórvány-diskurzus központi eleme” címmel tartott előadást.

Székely István rámutatott: az elkövetkező időszakban azokat a programokat, amelyeket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség sikeresen működtetett a klasszikusnak vélt, elsősorban dél-erdélyi szórványközösségek esetében, alkalmazni kell a nagyvárosi lakótelepi környezetekben is. Emlékeztetett arra, hogy a Szövetség az elmúlt 22 esztendőben kiemelt figyelmet szentelt a szórványközösségek támogatásának. Kezdetben elsősorban azoknak a dél-erdélyi közösségeknek, amelyek jellemző módon falusi környezetben élnek, és ezek száma nem haladja meg az 50 főt. Ennek eredményeként jött létre az elmúlt másfél évtizedben 28 szórványkollégium, valamint a 29 Magyar Házból álló közösségi intézményi struktúra. Mindezt egészítették ki 2004-től a Communitas Alapítvány által, célirányosan a szórványban élők számára indított programok. Székely megemlítette itt a bentlakási költségek, a diákok, pedagógusok ingázási költségeinek fedezését célzó oktatási csomagot, valamint a szórványlelkészek utazási részköltségeinek finanszírozására létrehozott pályázati csomagot. A szórványközösségek felkarolása még hangsúlyosabbá vált a szórvány táborközpontok illetve a szórványban élők rendezvényeinek támogatását célzó pályázatok kiírásával.

&b