Rendhagyó történelemóra Csíkszeredában - Régészeti ásatásokról hallhattak előadást diákok a megyeházán

2011.12.16. | Ifjúság , Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Rendhagyó történelemóra Csíkszeredában - Régészeti ásatásokról hallhattak előadást diákok a megyeházán

Hargita Megye Tanácsa és a Műemlékvédelmi Közszolgálata szervezésében idén már második alkalommal vehettek részt az érdeklődő diákok, tanáraik kíséretében, a Rendhagyó történelemórán. A csíkszeredai megyeházán december 16-án régészek nyolc lelőhely ásatási eredményeit mutatták be. Ennek előtte Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke köszöntötte az érdeklődőket, és elmondta, mennyire fontosnak tartja kulturális örökségünk megőrzését, megbecsülését.

– Segíteni kell a kutatók munkáját, óvni, ápolni kell a fennmaradt épített örökséget. Ezért fontos támogatni a megyében történő régészeti ásatásokat, és meg kell látni a bennük rejlő lehetőségeket – jelentette ki Borboly Csaba.

A történelemórát Nyárádi Zsolt, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum régészének előadása indította Régészeti feltárások Fenyéd középkori templománál címmel. Ezt követte Sófalvi Andrásnak, a szintén a Haáz-múzeum munkatársának előadása Régészeti kutatások a homoródszentmártoni templomvárnál címmel. Botár István, a Csíki Székely Múzeum régésze Régészeti adatok Csíksomlyó történetéhez és A csíkkozmási Becz-kúria régészeti kutatása 2011-ben című kutatás eredményeit mutatta be, majd Demjén Andrea, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum munkatársa a maroshévízi kőkori lelőhely, a gyergyószárhegyi vizigót település és a pricskei vám régészeti feltárás eredményeit ismertette.

Az idei első Rendhagyó történelemórát a nyáron, a II. Székelyföld Napok részeként szervezték meg az egyik kutatási helyszínen, a somlyói Fodor-kertben, ahol a diákok és tanáraik bepillantást nyerhettek egy régészeti kutatás előzményeibe, módszereibe és részeredményeibe.