RMDSZ: az ártatlanság vélelmét erősítik a büntetőeljárási törvénykönyv módosításai

2018.06.13. | Alkotmány

Feltétlenül szükséges a büntetőeljárási törvénykönyv módosítása, hiszen több tíz cikkelye sérti az alaptörvényt. Az alkotmánybírósági döntések kötelező érvényűek, a törvényhozásnak kötelessége korrigálni a problémás törvényrészeket. Másrészt, a büntetőeljárási törvénykönyv módosítását az a kötelezettségszegési eljárás is indokolja, amelyet az Európai Bizottság indított Románia ellen, amiért az idei áprilisi határidőig nem ültette saját jogrendjébe az ártatlanság vélelméről szóló uniós irányelvet. Az ország őszig kapott haladékot a büntetőeljárási törvénykönyv vonatkozó cikkelyeinek módosítására, ellenkező esetben napi százezer eurós büntetést kell majd fizetnie. A ma elfogadott törvénymódosítás az említett két kötelezettségnek tesz eleget, ezért az RMDSZ támogatta ezt a szenátus plénumában” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerdán, a büntetőeljárási törvénykönyv módosításának szenátusi plénumi szavazását követően.

Cseke Attila hangsúlyozta: „az RMDSZ továbbra is fenntartja álláspontját, hogy olyan igazságügyi törvényekre és igazságszolgáltatásra van szükség, amely garantálja a törvényszegők felelősségre vonását, de egyetlen ártatlan embert sem kárhoztat arra, hogy évekig járja a bíróságokat ártatlansága bizonyításáért, olyan igazságszolgáltatásra, amely szavatolja, hogy egyetlen ártatlant sem sújthat igazságtalan ítélet. Sajnos az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy megszaporodtak az olyan esetek, amikor ártatlanokat hurcoltak meg, és ennek véget kell vetni. Ugyanakkor sokatmondó az a tény is, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága által megsemmisített romániai ítéletek száma jóval meghaladja más országok statisztikáit, Törökország és Oroszország esetében is kevesebb az egy lakosra jutó elmarasztalások és megítélt kártérítések száma, mint Romániában.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta, a Szövetség számos javaslatot nyújtott be a büntetőeljárási törvénykönyv módosítására, amelyek többségét sikerült