RMDSZ Nőszervezet: időseire odafigyelő közösséget és aktív öregkort szorgalmazunk

2018.10.03. | RMDSZ Nőszervezet
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ Nőszervezet: időseire odafigyelő közösséget és aktív öregkort szorgalmazunk

Új, az idősek felkarolását és azok nagyobb mértékű társadalmi beilleszkedését célzó tevékenységgel bővült az RMDSZ Nőszervezetének cselekvési terve – jelentette be szerdán, Bukarestben Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke, az idősek világnapja alkalmából szervezett sajtótájékoztatóján.

„Idősbarát közösséget szeretnénk építeni, felmérni a szépkorúak gondjait, elvárásait annak érdekében, hogy támogatásban részesíthessük mindazokat, akik esetében fennáll a társadalmi kirekesztés veszélye. A közösségi életben való részvételi szándékukat is szem előtt tartjuk, hiszen számos olyan nyugalmazott pedagógus, orvos vagy más szakember él közösségünkben, akiknek szakmai tapasztalata rendkívül fontos, de gyakran kiaknázatlan erőforrás” – fejtette ki a Nőszervezet elnöke előrevetítve, hogy a közel 80 idénre tervezett esemény mellett, amely során 8-10 ezer időskorúhoz jutnak majd el, a Szépkorúak Akadémiáját készülnek megalapítani, ahol a nyugalmazott szakemberek átadhatják a fiatalabb generációknak az általuk felhalmozott értékes tudást.

„Olyan társadalmat kell építenünk, ahol biztosított a jólét és a jogaink tiszteletben tartása. Olyan nyugdíjtörvényt akarunk, amely méltóságteljes időskort biztosít. Ennek érdekében fel fogjuk mérni azt, hogy a hatályos nyugdíjtörvény mely előírásai hoztak pozitív eredményeket, és melyek azok, amelyeket módosítani kell. Olyan törvényes keretet tudunk csak támogatni, amely nyugodt időséveket biztosít, és amely garancia a nyugdíjak értékállóságára is” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Csép Éva Andrea RMDSZ-es képviselő, a Maros megyei Nőszervezet elnöke. Hozzátette: a nyugdíjtörvény módosítása prioritás az RMDSZ számára az őszi ülésszakban.

A Maros megyei törvényhozó ugyanakkor rámutatott: Romániában az összlakosság 18%-át teszik ki a 65 év fölöttiek, azaz minden hatodik állampolgár időskorú, de sokukban ebben a korban sem lankad a tenni akarás. Rendkívüli közösségi erő rejtőzik ebben a korosztályban, ezért több olyan tevékenységre van szükség, amelyek lehetőséget nyújtanak az aktív idősödéshez.

Biró Rozália hozzátette, az október elsején indított akció-sorozat részeként a meglévő nyugdíjas-mozgalmakat támogatják, és segítenek az újak létrehozásában. Mindamellett, hogy a Nőszervezet már hagyománnyá vált rendezvényei sem maradnak el, mint például a Mosolygós Karácsonyt! vagy a Húsvéti Zsongás, a szervezet tovább küzd törvénykezési és társadalomtájékoztatási szinten olyan, a nőket érintő súlyos problémák ellen, mint a családon belüli erőszak vagy a mell- és méhnyakrák, és folytatja a nők közéleti szerepvállalását bátorító akcióit is.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.