Sajtóközlemény - RMDSZ Csíki Területi Szervezete

2012.02.12. | Csík terület

Az utóbbi hetekben – eddig – ismeretlenek az RMDSZ-t mocskoló matricákkal ragasztgatták tele Erdély magyarlakta településeit. Noha mindenki tagadta, hogy köze lenne az akcióhoz, a gyanú az EMNP-re terelődött. A párt vezetői égre-földre esküdöztek, hogy semmi közük a lejárató akcióhoz, sőt mi több, partnerségre készülnek az RMDSZ-szel, ám amint a mellékelt levélből kiderül, a valóság és az EMNP vezetői által elmondottak között mély szakadék tátong.

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének tagságát nem lepi meg ez, hisz hasonló eszközök igénybevételétől eddig sem tartózkodtak az EMNP képviselői. Pártelnökük, Toró T. Tibor  egyenként hívogatta az ősz folyamán az RMDSZ csíkszéki helyi tanácsosait, hogy tanácsosi tiszteletdíjuk megfizetése mellett és egy jövőbeni EMNP-listán betöltött vezetői pozíció reményében lépjenek ki az RMDSZ-es tanácsi frakciókból. A próbálkozás azonban nem járt sikerrel, nem kaptak egy árulót sem Csíkszéken, pedig fizettek volna érte.

De nem nyugodtak, az utóbbi hetekben már a polgármestereinket környékezik meg és próbálják rávenni, hogy ha a biztos kudarcot jelentő EMNP-s indulást nem is választják, legalább függetlenedjenek az RMDSZ-től. De mi ezt is elnéztük, nem szóltunk mostanáig.

Még a gyermeteg matricázásért sem szólnánk, ám közben azt látjuk, hogy míg a magyarországi közpénzből fenntartott pártirodákban működő EMNP reménytelen politikai akcióira dől a pénz Budapestről a gazdasági válság közepette, közben pénzszűke miatt a csángók magyar nyelvű oktatását működtető rendszer csutakra kerül, a szórványkollégiumok nem kapják meg a kellő támogatást, és több tízezer erdélyi magyar iskolás múlt évi oktatási támogatása nincs kifizetve. Matricázásra, fűtött pártirodák tucatjaira, a kommunista időkre emlékeztető módon fizetett párttitkárokra, sőt fizetett párttagokra, szavazatvásárlásra van pénz, de az oktatási támogatás kifizetésére nincs.

Lassan összeáll a kép, és beigazolódik az, amit már eddig is sejtettünk, hogy az EMNP-s – teljesen felesleges – pártépítés sok száz milliós költségeit a nemzetpolitkai szempontból fontos programok finanszírozásának kárára biztosítják. Ezért felszólítjuk az EMNP országos és csíkszéki vezetését, hogy hagyjon fel közösségünket romboló tevékenységével, hagyja abba a közforrásokból fedezett mocskolódó kampányait, és ha már nem tud használni a székelyföldi és a csángóföldi magyarság ügyének, legalább ne okozzon az eddiginél több kárt.

Melléklet – Egy csíkszeredai EMNP-támogató e-mail üzenete:

„Tisztelt csíkszeredai RMDSZ vezetőség!

A csíkszeredai EMI szervezet tagja vagyok és azért fordulok önökhöz, mert nem akarok többé Tőke Ervin szolgája lenni. Ha az elején együtt dolgoztunk a csíkszeredai fiatalokért, most a hatalom íze elborította a józan eszét, ugyanis briliáns politikusnak álmodja önmagát. Nem az EMNP-ben való politikai karrierjét ellenezzük, de nem értünk egyet azzal, hogy belekeverjen minket az RMDSZ elleni politikai csatározásába olyan körülmények között, hogy az utóbbi, szerintem, továbbra is szövetségesünk. Ő az aki azt mondta, hogy ragasszuk fel mindenfelé azokat a szemét öntapadósokat. Avval dicsekedett, hogy egész Erdélyt megtöltik és, hogy a főnökétől, Tőkés Lászlótól származnak. Amint mondtam, nem szeretném, ha bármilyen politikai párbajba kevernek, mert a mi célunk egészen más.”