Sikeres Székelyföldért dolgozunk - Kelemen Hunor szövetségi elnök a MIÉRT konferenciáján

2012.11.11. | MIÉRT , Parlamenti választások , Gyergyó terület
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Sikeres Székelyföldért dolgozunk - Kelemen Hunor szövetségi elnök a MIÉRT konferenciáján

Kelemen Hunor szövetségi elnök november 10-én, szombaton, részt vett a Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács szervezésében a MIÉRT Székelyföldi Ifjúsági Konferencia hivatalos megnyitóján, Gyergyószentmiklóson.

A Szövetség elnöke a december 9-i választások kapcsán elmondta, 23 év után az RMDSZ az egyetlen olyan következetes szervezet Romániában, amely ugyanazokat az értékeket képviseli, ugyanazzal a névvel, politikai identitással, ugyanazokkal a célokkal száll versenybe.  

"A következetesség azért fontos, mert e mögött olyan értékek állnak, mint az egységes politikai képviselet, az összefogás, a magyar jövő építése ott, ahol őseink éltek, alkottak, értéket teremtettek: Székelyföldön, Erdélyben" – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A jelenlévő fiataloknak a Szövetség programjáról is beszélt, amely kiterjed a gazdaság fellendítésére, a munkahelyteremtésre, a mezőgazdasági termelés és feldolgozás támogatására.

"A magyar ügy, Székelyföld ügye csak nekünk fontos" - szögezte le a Szövetség elnöke.

Kelemen Hunor a Szövetség és a MIÉRT közötti kapcsolatról beszélt. „Az RMDSZ-ben azt az elvet követjük, mely szerint a tapasztalat mellett ott kell lennie a fiatalos lendületnek is. Ezt a két dolgot helyesen kell összehangolnunk, és akkor ütőképesek vagyunk az önkormányzatokban és a parlamentben. Olyan kérdésekben születnek döntések a következő években, mint az alkotmány módosítása, a régiók átszervezése, vagy az európai uniós költségvetés elosztása. Ezek mind olyan kérdések, amelyekben az RMDSZ-nek határozottan kell képviselnie a romániai magyar közösség érdekeit. Ezért december 9-én meg kell ismételnünk a júniusi helyhatósági választások eredményeit” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

„402 önkormányzati képviselő, 22 polgármester, 122 képviselőjelölt és 8 biztos befutó helyen induló jelölt: ez a Magyar Ifjúsági Értekezlet 2012-es eredménye számokban” – indította köszöntőbeszédét Bodor László, MIÉRT elnök. „A számok pedig azt bizonyítják, hogy a MIÉRT egy befolyásos szervezet, ezt pedig a tagszervezeteinkkel közösen kifejtett munkával, az Erdélyben az ifjúságért dolgozó fiatalok által értük el, és ebben rejlik a Magyar Ifjúsági Értekezlet igazi ereje” – hangsúlyozta. Hozzátette: „Büszke vagyok arra, hogy a szervezet az elmúlt tíz évben mindvégig következetes és felelősségteljes volt, az RMDSZ-el partnerségben képviselte az erdélyi magyar fiatalok érdekeit, hisz fontos a közösségépítés és a társadalomszervezés, azonban politikai részvétel nélkül nem lehet egy eredményes érdekérvényesítést megvalósítani”.

Beszédében a MIÉRT elnöke kiemelte: „A fiatalok azok, akik az erdélyi magyar képviseletet továbbviszik, melynek érdekében ott kell lenniük minden olyan fórumon, ahol az ifjúságot érintő döntések születnek, és hallatniuk kell a hangjukat. Mi, fiatalok az eddigiekhez hasonlóan segíteni fogjuk a Szövetség választási kampányát, és cserébe arra kérjük a leendő parlamenti képviselőket, hogy támogassák a MIÉRT által felvállalt ügyeket: az ifjúság körében fellelhető munkanélküliség csökkentését, az oktatási rendszer és a munkaerőpiac összehangolását, valamint a fiatalok számára vállalkozó-barát környezet kialakítását, hisz így lesz sikeres Székelyföld, és így lehet sikeres az erdélyi magyarság is”.  

Verestóy Attila szenátor a fiatalok energiájának és az idősebbek tapasztalatának egyidejű jelenlétének fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét: „a fiatalok munkája alapvető fontosságú, ők azok, akik előkészítik, megalapozzák a döntéseket, akik néha úgy súgnak, hogy a politikusoknak nem marad más hátra, mint az, hogy minél hangosabban és visszhangzóbban tolmácsolják az üzenetet. És ez így van jól, hisz beletanulva a magyar közösség érdekében kifejtett munkába, néhány év múlva ti lesztek azok, akik a jövő nemzedéknek elmagyarázzátok, hogy tennünk kell egymásért.”

Moldován József, volt államtitkár, parlamenti képviselőjelölt az elmúlt időszakra kitérve elmondta: „a gazdasági válság megviselte Erdélyt is, és ahhoz, hogy a fennálló helyzetből továbbléphessünk, a legfontosabb a biztonság és a stabilitás. Azok, akik azt gondolják, hogy a válságos időszak után változás szükséges és az egység megbontása, felelőtlenül viselkednek nemcsak önmaguk, hanem az egész nemzet szempontjából. A jövőt nem lehet úgy elképzelni, hogy megbontjuk a közösséget. Mi tudjuk, mit akarnak a magyar emberek, és a jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy az ő érdekeik érvényesüljenek”.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a MIÉRT Székelyföldi Ifjúsági Konferenciájának közös jövőkép-megfogalmazó szerepét emelte ki.  

„Szükség van azokra a fiatalokra, akik majd átveszik a helyünket, akik nem csak odakerülnek egy tisztségbe, hanem végigmennek a gyakorlópályán, megszerzik a szükséges tudást és tapasztalatot, ahhoz, hogy amikor szükség van, előre tudjanak lépni. Erre pedig a Magyar Ifjúsági Értekezlet és tagszervezetei a székelyföldi fiatalok legmegfelelőbb edzőterme.”

A parlamenti választások kapcsán a tanácselnök leszögezte: „számunkra a legnagyobb veszélyt nem a magyar versenypártok, hanem a felerősödő román nacionalizmus képezi, melynek jeleit nap, mint nap láthatjuk és tapasztalhatjuk. Számunkra alapvető fontosságú, hogy egy olyan erős parlamenti frakcióval tudjunk szerepelni, amely ezt meg tudja akadályozni”.

A MIÉRT Székelyföldi Ifjúsági Konferencia részletes programja a www.miert.ro honlapon olvasható.

Székelyföldi Ifjúsági Konferencia Székelyföldi Ifjúsági Konferencia Székelyföldi Ifjúsági Konferencia
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.