„Sikerrel védtük meg ezt a kivívott jogot” - Harmadik alkalommal vonták fel a székely zászlót Csíkszeredában

2012.03.15. | Székelyföld , Csík terület , Ünnep
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


„Sikerrel védtük meg ezt a kivívott jogot” - Harmadik alkalommal vonták fel a székely zászlót Csíkszeredában

Immár hagyományossá vált, hogy a március 15-i rendezvények a székely zászló felvonásával kezdődnek a hargitai megyeszékhelyen.

A kék-arany lobogó egyben Hargita megye hivatalos zászlaja is. Ez volt a harmadik olyan március 15-i ünnepség, amelyen felvonták a székely zászlót a csíkszeredai megyeházára. A tiszteletadást követően Tamás József katolikus segédpüspök mondott áldást, összetartásra biztatva a nemzet szétszakadt részeit. Borboly Csaba tanácselnök szerint az idei zászlófelvonás egész Székelyföld számára nagy jelentőségű esemény.

– A közösségi akarat érvényesítésének jelképe ez a zászló. Hargita Megye Tanácsa a lakosság által használt szimbólumot tette hivatalossá, hogy minden székely ember szabadon használhassa népünk zászlaját. Ez a példa is jól jelzi, hogy minden eredményért keményen meg kell küzdenünk, hiszen hétszer tettek feljelentést a székely lobogót megyezászlóvá nyilvánító tanácshatározat ellen: voltunk a diszkriminációellenes tanácsnál, törvényszéken, ítélőtáblán ez ügyben, de mindeddig sikerrel védtük meg ezt a kivívott jogot – mondta beszédében a megyei tanács elnöke.

A Hargita Megye Tanácsának székhelye előtt rendezett ünnepségen jelen volt Csige Zoltán és Szarka Gábor konzul a Csíkszeredai Főkonzulátus képviseletében, Gyerkó László, az országos versenytanács vezetőtanácsi tagja, Korodi Attila parlamenti képviselő, Moldován József és Tánczos Barna államtitkárok, Becze István, Hajdu Gábor, Rafain Zoltán megyei tanácsosok, valamint Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai, Ferencz Csaba csíkpálfalvi, Kencse Előd csíkszentimrei és Dávid Lajos máréfalvi polgármester is.

A nap folyamán Borboly Csaba részt vesz a Székelykeresztúron, Nyergestetőn és a csíkszeredai Vár téren tartott ünnepi megemlékezésen is.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.