Hat új mentőautó Háromszéknek

2011.12.16. | Kovászna , Sepsiszentgyörgy , Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hat új mentőautó Háromszéknek

fotó: Henning János

Ritli László egészségügyi miniszter, Mihai Capră, a Közigazgatási és Belügyminisztérium államtitkára, Cseke Attila, volt egészségügyi miniszter jelenlétében adták át tegnap a megyeszékhely központjában, a Kovászna Megyei Sürgősségi Felügyelőségnek, illetve annak vezetőjének György Alfons, parancsnoknak azt a három különleges mentőautót, amelyek a működését hamarosan megkezdő, megyei rohammentő szolgálat munkáját segítik majd.

Az eseményen mások mellett részt vettek György Ervin, Kovászna megye prefektusa, az RMDSZ szenátorai és képviselői, Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki területi elnöke, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a testület alelnökei, Henning László és Demeter János, valamint Antal Árpád András Sepsiszentgyörgy polgármester. Az RMDSZ kormányzati jelenlétének is köszönhetően Háromszékre került rohammentők mellett, még három jármű is érkezett, amelyek a Kovászna Megyei Mentőszolgálat gépparkját bővítik majd.

A sürgősségi felügyelőség mentőegységeinek díszfelvonulásával induló átadáson  az egyház képviselői megáldották a járműveket. Majd elsőként György Alfons paracsnok rámutatott, hogy a három jármű megérkezésével, és a SMURD beindításával új fejezet nyílik a sürgősségi ellátást biztosító intézmények kapcsolatában. A parancsnok reményét fejezte ki, hogy a megyei mentőszolgálattal az eddig is jól működő kapcsolat a továbbiakban is fennmarad.

Tamás Sándor kihangsúlyozta, hogy mind Kovászna Megye Tanácsának, mind a megye lakosságának már régebbről jelzett álma, törekvése valósul meg most, hogy a megyei rohammentő szolgálat Háromszéken is beindulhat, kiegészítve a megyei önkéntes és hivatásos tűzoltók és a mentőszolgálat munkáját. Az önkormányzati vezető rámutatott, hogy a jó kezdés után, a megyei testület elkötelezte magát, hogy a jövő év során anyagilag is támogatja a szolgálat beindításához szükséges létesítmények kiépítését, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Bodzafordulón. „Szükség van a rohammentő szolgálatra is Háromszéken, bár reméljük, hogy minél kevesebb esetben kell igénybe vegyük, viszont az emberek érdeke azt kívánja meg, hogy mikor kell, akkor a leghatékonyabb, leggyorsabb módon tudjunk reagálni a sürgősségi esetekben” – összegzett Tamás Sándor.

György Ervin történelminek nevezte a pillanatot, hiszen az emberi élet a legnagyobb értéknek tekinthető. A kormányhivatal vezetője reményét fejezte ki, hogy hamarosan Erdővidékre is kerül egy rohammentő, amely hatékonyabbá teheti majd a sürgősségi szolgáltatásokat.

Ritli László egészségügyi miniszter rámutatott, hogy eddig az ország hat megyéjében nem jöttek létre a SMURD-alakulatok, a most indított Kovászna és Szilágy megyei egységek létrejöttével immár négyre csökkent számuk. A szaktárcavezető szerint várhatóan jövő évben alakulnak meg. A szaktárca 2012-es tervei között szerepel további mentőautók megvásárlása. Ritli László szerint az anyagiak függvényében legkevesebb háromszáz új járművet vásárolnak.   

Mihai Capră belügyi államtitkár a megyei mentőszolgálatok és a SMURD egységek egymást kiegészítő szerepét hangsúlyozta. A minisztérium képviselője kihangsúlyozta, hogy a közös együttműködés kedvezményezettje minden esetben a polgár lesz.  Mihai Capră beszámolt arról is, hogy tegnap átvettek egy mentőhelikoptert abból a hatból, melyeket az egészségügyi tárca programja által szerezhettek be.

Az ünnepség az új, egyenként több mint 100 ezer eurót érő járművek felvonulásával zárult.

SMURD Rohammentő-szolgálatok létesítése Kovászna megyében SMURD Rohammentő-szolgálatok létesítése Kovászna megyében SMURD Rohammentő-szolgálatok létesítése Kovászna megyében