Sógor Csaba a katalán nyelvi jogok védelmének fontosságát hangsúlyozta

2012.03.19. | Európai Parlament , Kisebbségvédelem , Nyelvi jogok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Sógor Csaba a katalán nyelvi jogok védelmének fontosságát hangsúlyozta

Az Európai Parlament (EP) Hagyományos Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek kérdésével foglalkozó Frakcióközi Munkacsoportja a strasbourgi plenáris héten több, az Európai Unió (EU) területén élő őshonos közösséget érintő nyelvi jogok kérdéséről tárgyalt.

Napirenden több kiadvány bemutatása szerepelt. Elsőként a fríz nyelv korai elsajátítását segítő, a közelmúltban megjelent módszertani útmutatót ismertette Alex Riemersma professzor, a Mercator Kutatóközpont Munkatársa, majd az SVI – Südtiroler Volksgruppen-Institut (Bozen, Olaszország) kiadványait a szerkesztő,- illetve szerző-munkatársak. A negyedévenként megjelenő, interdiszciplináris jellegű, az 'Európai Kisebbségi Nyelvek Folyóirata' (Europaisches Journal für Minderheitenfragen - IGM) című kiadványt Dr. Beata Sybille-Pfeil, a Dél-Tiroli kultúrát (Südtirolismen. Erinnerungskulturen - Gegenwartsreflexionen - Zukunftvisionen) ismertető kötetet pedig a szerző, Georg Grote mutatta be.

A Nyelvi Örökség Korai Átadásának módszertanát a MELT című (Multilingual Early Language Transmission), az Unió által támogatott projekt keretében dolgozta ki Riemersma professzor kutatócsoportja. A MELT lényege: kis gyerekkortól kezdve többnyelvű oktatást biztosítani, eredetileg 0-4 éves korosztály számára, bár utóbb már 0-8 éves gyerekek jelentik a célcsoportot az erre a célra betanított és jól szakképzett óvodai oktatók által tartott, akár online kurzusok és továbbképzések révén is. A projekt újdonsága, hogy továbbképző modulokat véglegesített már gyakorló pedagógusoknak, de felkészítő jellegűeket is teremtett képzésben résztvevő, de nem kifejezetten szakképzett pedagógusok számára.

Riemersma professzor nem titkolta, hogy nehezíti a projekt gyakorlatba ültetését az, hogy nincs elég megfelelően képzett óvodai pedagógus. Szerinte erre megoldást jelenthet a többnyelvű oktatásbeli mesterkurzus. Véleménye szerint a fríz önkormányzati kezdeményezés mellé további technikai és pénzügyi erőforrásokra is szükség lenne.

Az IGM kisebbségi, interdiszciplináris folyóirat 2008 óta jelenik meg; elsősorban tudományos jellegű közlemény, melyet a politikum és a szakma is haszonnal forgathat. Kutatók, oktatók és döntéshozók kiváló munkaeszközének bizonyul. Online változatát számonként kb. 400-an tekintik meg.

Berndt Posselt (néppárti, dél-tiroli német ajkú) EP képviselő javasolta, hogy a kiadvány kísérje figyelemmel a szlovéniai németek vagy akár a szerbiai albánok helyzetét is.

Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő üdvözölte a Dél-Tirol és a Székelyföld között épülő kapcsolatokat, és kifejtette, hogy a nyelvi jogok érvényesítésének területén olyan példaképnek tekinti a régiót, amelynek eredményeit az EU más tagállamai is kellene kövessék. A képviselő kiemelte, hogy értesülései szerint pl. a Baleár-szigeteken, ahol pedig a közszolgáltatásban a kisebbségi katalán nyelv használata törvényes, e jogot komoly veszély fenyegeti.  

Tabajdi Csaba (MSZP) képviselő, a Frakcióközi Munkacsoport jelenlegi társelnöke kifejtette, hogy Dél-Tirol autonómiája nagyban hozzájárult a régió gazdasági fejlődéséhez, és javallotta, hogy a modellt az EU más tagállamaiban is mihamarább honosítsák meg. Egyben kutatási témaként felvetette, hogy fel kellene tárni az összefüggést a régió gazdasági helyzete és az ott élő hagyományos kisebbségi nyelvhasználat veszélyeztetettségi foka között.
Schöpflin György fideszes EP képviselő az elhangzottak kapcsán arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy Európa-szerte az egyre erősödő kisebbségi öntudat jellemzőivel kell számolniuk a politikai döntéshozóknak.  

Herbert Dorfmann (néppárti, német ajkú dél-tiroli) véleménye szerint szükség lenne egy közgazdaságtani tanulmányra, mely feltérképezné a német ajkú lakosság autonómiájának hatását Dél-Tirol gazdasági teljesítőképességére és fejlődésére.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.